Energická, komunikatívna, hlasovo nesmierne zdatná, sympatická. To všetko sú prívlastky, ktoré patria americkej speváčke menom Alicia Keys. Svojou návštevou poctila bratislavskú Incheba Expo Arénu v pondelok 13. októbra, kde vystúpila s vyše jeden a polhodinovým setom piesní.

Ešte pred hlavnou hviezdou večera sa na pódiu ukázali takzvaní „zahrievači“ publika. Jedným z nich bol R&B spevák Jermaine Paul, ktorý neskôr podporil Aliciu ako jeden z jej vokalistov. Pre Slovensko pomerne neznámeho speváka vystriedal dídžej zo zoskupenia America's Most Wanted DJs, ktorého playlist tvorili zmixované skladby známych, prevažne komerčných interpretov. Publikum zabavil mixovaním platní hlavou či dídžejingom počas vyzliekania svojho odevu.

Kapacity Incheba Expo Arény však ani zďaleka nestačili na tisícky prítomných ľudí. Priestorom na státie sa tak pre mnohých stali schody, preplnenosť občas pripomínala viac neľudské ako ľudské podmienky. Napriek všetkému sa dav ľudí neschopný akéhokoľvek ďalšieho pohybu snažil zabávať.

Krátko pred deviatou hodinou večernou sa na pódiu zjavila hnedovlasá dáma so striebornými trakmi a motýľom na tričku. Alicia Keys, alebo princezná soulu, ako ju mnohí nazývajú, prišla na Slovensko spolu so svojou početnou sprievodnou kapelou. Výrazným prvkom vystúpenia bola speváčkina výrečnosť a tak sa na pódiu občas viac hovorilo ako spievalo. Súčasťou pódia bola i veľká obrazovka, ktorou sa dalo sledovať Aliciu i jej pohyby takpovediac zblízka. Počas piesne 'Teenage Love Affair' ju zaplnilo veľké množstvo farebných kvetov a Aliciiných fotografií.

Medzi najemotívnejšie piesne patrila rozhodne 'How Come You Don't Call Me', pri ktorej vystúpili do popredia aj dve výrazné podporné vokalistky. Klaviristka a speváčka zároveň dala voľný priechod svojím pocitom, o ktoré sa delila s celým publikom. O splnenie slov "call me" tak spolu s Aliciou žiadalo celé publikum. O čosi pozitívnejšie a hlavne zdravo sebavedomo pôsobila 'Superwoman', pieseň ostatného štúdiového albumu s názvom 'As I Am'. Po nej nasledovali ešte hity ako 'You Don't Know My Name' a 'Like You Never See Me Again'.

Live verzia najväčšieho hitu 'Fallin' (z debutového albumu Songs In A Minor) na mňa však, prekvapivo, nezapôsobila až tak ako tá albumová. Klavírna predohra či samotný Aliciin úvodný spev síce navodzovali príjemné pocity, ďalšie smerovanie piesne však občasne pôsobilo mierne chaoticky. Táto pieseň bola avizovaná ako posledná z koncertu. Publikum si však následne doslova vydupalo speváčkin návrat na pódium. Posledné tóny držiteľky deviatich ocenení Grammy patrili piesňam 'No One' a 'If I Ain't Got You'.

Mladú talentovanú speváčku a jej profesionálne hudobné vystúpenie si včera mohli vychutnať aj fanúšikovia v Prahe. Dnes sa predstaví v hlavnom meste Poľska a následne sa presunie do Nemecka, kde ju čaká hneď päť koncertov. Do konca mesiaca stihne odohrať aj záverečnú päticu koncertov z tretej časti európskeho turné k albumu 'As I Am' - tri vo Francúzsku a po jednom v Holandsku a v Belgicku. V decembri svoje 9-mesačné svetové turné definitívne zakončí sériou koncerov na Novom Zélande a v Austrálii.

Viac fotografií z podujatia nájdete v exkluzívnom fotoreporte.

Text: Eva Brezovská
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys