Americký spevák, skladateľ a dirigent Bobby McFerrin v lete sa po štyroch rokoch opäť postaví pred slovenské publikum. Originálny improvizátor vystúpi 15. júna v bratislavskej Starej tržnici a sľubuje nezabudnuteľnú šou.

Preslávil sa vďaka originálnemu štýlu a unikátnej technike spevu. Dokonale ovláda svoj hlasový rozsah štyroch oktáv a dokáže vytvoriť ilúziu viachlasového spevu. "Cvičiť s hlasom je oveľa ľahšie ako na klavíri alebo husliach. Keď máte naozaj dobrý sluch a hlas, dokážete zaspievať všetko. Ja som mal navyše šťastie, že som sa ako mladík dostal k Jonovi Hendricksovi, od ktorého som sa veľa naučil," tvrdí 65-ročný hudobník, pre ktorého je typické, že vo svojej tvorbe aj na koncertoch rád fanúšikov prekvapuje.

"Som šťastný, keď môžem v hudbe objavovať niečo nové a prajem si, aby tento zážitok publikum zdieľalo so mnou. Rád improvizujem a beriem si z každého žánru kúsok - niečo z klasiky, niečo z jazzu. Nikdy vopred nič neplánujem, prídem na pódium a začnem spievať. Keď sedím pred ľuďmi, baví ma spraviť si z nich svoju kapelu," hovorí Bobby McFerrin o svojom nekonvenčnom prístupe, ktorý predvedie aj 15. júna v Starej Tržnici.

Autor hitu Don't Worry, Be Happy na Slovensku vystúpil po prvý raz v roku 1986 na Bratislavských jazzových dňoch. Odvtedy viackrát vystúpil predovšetkým v susednom v Česku, ale aj v našej krajine a na publikum má veľmi dobré spomienky. "Od čias socializmu sa toho u vás veľa zmenilo, ale publikum je stále rovnako srdečné. Spontánne reakcie ľudí ma vždy veľmi potešia. Musím povedať, že mi naozaj lichotí, že dosiaľ boli sály vždy vypredané," teší sa Bobby McFerrin.

Slávny umelec je držiteľom desiatich cien Grammy. Prvú z nich získal už v roku 1985 za pieseň Another Night in Tunisia, ktorá vznikla v spolupráci s kapelou The Manhattan Transfer. Keď si o tri roky neskôr išiel prevziať ďalšiu Grammy za skladbu Don't Worry, Be Happy, hrial sa tento hit už niekoľko mesiacov na výslní rozhlasových hitparád. Bobby McFerrin však na obrovskú popularitu nedbal a vrhol sa na štúdium dirigovania, ktoré ukončil prvým verejným vystúpením v roli dirigenta Symfonického orchestru San Francisco v roku 1990.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: PR / Mania Promotion

Súvisiaci interpreti: Bobby Mcferrin