Na sviatok dušičiek uverejnila formácia 4D v zložení Čistychov, DNA, Mišo Biely a G-Bod novú verziu skladby Už, ktorá sa prvýkrát objavila na ich debutovom albume Kryštal. Skladba je venovaná ich spoločnému kamarátovi Matúšovi Wagnerovi, ktorý zomrel pri tragickej nehode začiatkom roka.

V novej verzii skladby hosťujú viacerí zástupcovia z bratislavskej hip-hopovej scény, ktorí mali s Matúšom niečo prežité a chceli o ňom niečo povedať. V skladbe tak okrem 4D zaznie aj Separ, Majk Spirit, Slipo, Bacil, Decko a Sketa.

Ako došlo k tomuto ojedinelému hudobnému spojeniu vysvetľuje Čistychov: "Úcta k bratovi je oveľa silnejšia ako postavenie v komunite a preto v tejto veci zaznejú mená, ktoré by si nikdy v živote reálne spolu nepočul, bez predsudkov, úprimne a prirodzene. To, čo by nikto iný nedokázal, ale dokázala smrť človeka, ktorého pozitívna energia, veľké srdce a túžba prepájať skupiny a umelcov, navzájom si pomáhať a oslavovať život sa stala skutočnosťou a jeho želania a slová budú navždy vryté do myslenia a konania nás všetkých. Bezručko, odpočívaj v pokoji."
 
Okolnosti vzniku skladby bližšie objasňuje aj G-Bod: "Pesnička bola jediná možnosť ako povedať a poslať odkaz nášmu bráškovi, ktorý už bohužiaľ nie je s nami... Vždy spájal ľudí a toto spojenie v tejto skladbe je presne jeho odkaz. Spojili sme sa ako jeho kamaráti a splnili to, čo on vždy chcel - aby sme držali pokope, nehejtovali sa. Matúš bol veľčlovek, neprejde deň, kedy by som si naňho nespomenul..."

"Práve teraz na dušičky, viac ako inokedy, spomíname na ľudí, ktorých sme mali radi, ale už nie sú už s nami. Medzi takýchto ľudí patrí aj náš brat Vago, ktorý od nás odišiel... Aj keď musím povedať, že jeho prítomnosť stále cítim. Lúčenie je vždy ťažké a som rád, že som sa s tebou mohol rozlúčiť týmito slovami. Dnes tancuj, odpočívať budeš potom," dopĺňa DNA.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Medelský, manažér skupiny 4D.