Dvanásty ročník festivalu súčasného umenia ARS NOVA 2014 sa uskutoční v dňoch 3. až 9. novembra 2014 v košickom Dome umenia a Kasárňach/Kulturparku. Jeho dramaturgia je zameraná na hudbu druhej polovice 20. storočia, ktorá si na Slovensku úspešne hľadá svojich fanúšikov.

Organizátori festivalu veria, že súčasná hudba dokáže osloviť mnohé generácie, a preto do programu zaradili koncerty detí, študentov či renomovaných interpretov strednej generácie. Festival 3. novembra otvorí detský koncert, na ktorom sa predstavia hudobníci z košických základných umeleckých škôl a aj hostia zo Sabinova. Najväčším lákadlom festivalu však bude koncert špičkového husľového virtuóza Gidona Kremera, ktorý sa predstaví košickému publiku spoločne s litovskou violončelistkou Giedrė Dirvanauskautė a orchestrom Štátnej filharmónie Košice pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera.

Festival počas piatich dní prinesie množstvo skvelých zážitkov zo súčasnej hudby. Na spoločnom koncerte Quasars Ensemble a Musica Cassovia pod vedením Ivana Buffu a Maroša Potokára zaznejú diela klasikov hudby 20. storočia – Paula Hindemitha či Sergeja Prokofieva, ale aj dve svetové premiéry slovenských skladateľov Lucie Papanetzovej a Ľuboša Bernátha.

Špičkový slovenský klarinetista Ronald Šebesta uvedie na recitáli impozantné diela pre sólový klarinet, ktoré boli skomponované v 20. storočí. Nasledovať bude koncert venovaný nedožitým osemdesiatym narodeninám významného ruského skladateľa Alfreda Schnittkeho. Jeho diela spoločne s dielami jeho štýlového súčasníka Vladimíra Godára predstavia violončelista Andrej Gál a klavirista Ivan Buffa.

Tretí festivalový deň bude patriť študentom košického Konzervatória na Timonovej ul. a mladému dynamickému súboru VENI ACADEMY, v ktorom aktuálne pôsobí takmer 25 členov z piatich krajín sveta. Súbor sa predstaví pod vedením Daniela Mateja a študenta dirigovania Marca Vlasáka. Hosťom festivalu bude aj mladý talentovaný český fagotista Jan Hudeček, ktorý v tomto roku zvíťazil na prestížnej medzinárodnej súťaži Pražské jaro. Na jeho recitáli zaznejú diela Luciana Beria, Jiřího Temla a Isanga Yuna.

Záver festivalu bude patriť najvýznamnejšiemu hosťovi, Gidonovi Kremerovi, ktorého interpretačný záber siaha od najstaršej po tú najsúčasnejšiu hudbu. Košice navštívi po takmer štyridsiatich rokoch.

Program koncertov festivalu:

3.11. Vernisáž / Ján Vasilko, Dom umenia (salónik), 16:00
3.11. Portréty, Dom umenia, 17:00
4.11. Quasars Ensamble & Music Cassovia, Dom umenia, 19:00
5.11. Classic Malts, Kasárne/Kulturpark, 17:00
5.11. Venované Alfredovi Schnittkemu, Kasárne/Kulturpark, 19:00
6.11. Mladá krv 2, Kasárne/Kulturpark, 17:00
6.11. Veni Academy, Kasárne/Kulturpark, 19:00
7.11. Sequenza, Kasárne/Kulturpark, 19:00
9.11. Gidon Kremer, Dom umenia, 19:00 

Informácie a foto pre Hudba.sk pochádzajú od organizátorov festivalu z K13 - Košické kultúrne centrá. 

Súvisiaci interpreti: Gidon Kremer