Americký hip-hopový dídžej Afrika Bambaataa sa predstaví 21. mája v Bratislave. Päťdesiatosemročná hip-hopová legenda, ktorá sa slovenskému publiku predvedie vôbec po prvý raz, vystúpi v Nu Spirit Clube.

Afrika Bambaataa, vlastným menom Kevin Donovan, pochádza z newyorského Bronxu. Koncom 70. rokov minulého storočia sa zaslúžil o vznik hnutia The Universal Zulu Nation, ktorého členmi sú spoločensky a politicky aktívni hip-hopoví umelci. Preslávil sa v 80. rokoch minulého storočia, keď vydal prelomové skladby, v ktorých kombinoval hip-hop s elektrom či funkom. Vďaka svojej inovatívnosti a angažovanosti si vyslúžil prezývky otec elektro-funku, The Godfather či Amen Ra of Hip Hop Kulture. 

Kevinovo detsvo bolo silne ovplyvnené matkou aktivistkou a vtedajšími pomermi v Bronxe, čo z neho časom urobilo vodcu jednej z divízií pouličného gangu Black Spades. Všetko sa ale zmenilo výhrou v školskej súťaži, ktorá mu umožnila navštíviť Afriku. Tá ho donútila prehodnotiť jeho smerovanie, mladý Kevin vytvoril vlastnú komunitu The Bronx River Organization a prijal meno Afrika Bambaataa Aasim. 

Inšpirovaný DJmi ako Kool Herc a Kool Dee začal organizovať svoje prvé parties. Rastúcu popularitu hip-hopu využíval na presvedčenie mladých ľudí, aby sa nepridávali ku gangom, či z nich odišli a pomohla mu sformovať a expandovať Universal Zulu Nation, združujúcu sociálne aj politicky uvedomelých umelcov. Už v roku 1982 sa so svojimi nasledovníkmi, tanečníkmi a dídžejmi vydal na prvé mimoamerické turné, čo ho presvedčilo o nutnosti šírenia hodnôt hip-hopu, vystavaných na mieri, jednote a láske. Viacero členov gangov sa neskôr vyjadrilo, že to boli práve Afrika Bambaataa a hip-hop, čo im zachránilo život.

Debutoval v roku 1983 nahrávkou Death Mix, na ktorú nadviazal albumami ako Sun City (1985), Planet Rock: The Album (1986), Beware (The Funk Is Everywhere) (1986), The Light (1988), Lost Generation (1996), Return to Planet Rock (1999), Dark Matter Moving at the Speed of Light (2004) či Death Mix "2" (2006). Medzi jeho najznámejšie single patria Jazzy Sensation (1981), Planet Rock (1982), Looking for the Perfect Beat (1982), Renegades of Funk (1983) či Unity (1984), ktorý nahral s Jamesom Brownom. V roku 2007 ho nominovali do Rock'n'rollovej siene slávy.


Vypočujte si album Unity na Deezeri: 
   
Zdroj: SITA + Hudba.sk (Facebook.com/nuspiritclub) 
Foto: Facebook.com/pages/Afrika-Bambaataa

Súvisiaci interpreti: Afrika Bambaataa