A to nie je všetko! Vyzerá to tak, že rok 2017 bude na metal mimoriadne bohatý.

Magnety týždňa

Od Liebe ist für alle da, ostatného albumu nemeckej kapely Rammstein, už uplynulo osem rokov. Našťastie sa už ale čoskoro dočkáme pokračovania. Ich gitarista, Richard Kruspe, v interview povedal, že majú napísaných 35 skladieb. Ďalšie podrobnosti ešte známe nie sú. Keď budú, dáme samozrejme vedieť. (pm)


Podľa zatiaľ neoverených informácií sú o čosi bližšie k vydaniu novej dosky Queens of the Stone Age. Ako informovalo NME, novinka by už mala byť nahratá. Ak je to pravda, mohli by sme sa dočkať už tento rok. (pm)

Najjasnejšie informácie o novej nahrávke máme z dielne A Perfect Circle. Billy Howerdel, gitarista APC, informoval, že kapela podpísala celosvetovú zmluvu s BMG a album určite vyjde tento rok. (pm)

Ak by sa vám málilo alebo nie ste fanúšikom spomenutých kapiel, nezúfajte! Vo výrobe je aj sólovka Lemmyho Kilmistera. V rozhovore pre TotalRock to potvrdil Jim Voxx, ktorý na albume pracuje. V auguste sa do štúdia zatvoria Between the Buried and Me, aby pripravili album na rok 2018. Na nasledovníkovi úspešnej platne The Plague Within už pracujú legendárni Paradise Lost. Do mixovania sa už pustili Dimmu Borgir. Jubilejný desiaty album by chceli vydať ešte tohto roku. Fanúšikovia sa už určite tešia aj na ďalší počin Ne Obliviscaris, ktorý už kapela začala nahrávať. A krátky teaser k novému tohtoročnému albumu ponúkajú Dying Fetus. (pm)


Šrot týždňa

Veruže si nespomínam, kedy som naposledy zažil takýto silný pocit zdieľanej trápnosti. David Silveria, bývalý bubeník Korn, založil kapelu Core 10 a po krátkom čakaní tu máme prvú ochutnávku v podobe skladby Act of Valor a sprievodné video v ich skúšobni. Je veľmi ťažké slovami popísať, čo uvidíte, keď si ho pustíte. Je smutné vidieť partu štyridsiatnikov, ktorí sa tvária ako dvadsaťroční a myslia si, že robia skvelú hudbu. Prvotné reakcie boli dokonca tak zlé, že kapela zakázala komentáre pod videom na YouTube. (pm)


Novinky

O necelý mesiac sa dočkáme albumu A Place Where There's No More Pain od Life of Agony. World Gone Mad je druhou zverejnenou skladbou a musím povedať, že sa mi naozaj páči. Má výborný náboj a zapamätateľné riffy, ktoré vám v hlave zostanú ešte dlho po dopočúvaní. (pm)

Veľmi dobrú rockovicu vypálilo aj duo ’68 na čele s bývalým frontmanom The Chariot. Skladba This Life Is Old, New, Borrowed and Blue je výbornou ochutnávkou toho, čo nás čaká na albume Two Parts Viper, ktorý vyjde na začiatku júna. (pm)


V rovnaký deň svoju novú dosku The Future in Whose Eyes? vydajú aj SikTh. Bude prvou, na ktorej sa neobjaví Justin Hill, ktorý sa rozhodol zamerať sa viac na svoju kariéru producenta. Som zvedavý, či sa Britom podarí zachovať si unikátny štýl aj naďalej. Podľa skladby Vivid sa zdá, že áno. (pm)


Anglickí Anathema predstavili prvý singel z novej štúdiovky The Optimist - jedenásteho albumu formácie, ktorý vyjde 9. júna. Nahrávka bude koncepčným albumom, ktorý príbehovo nadväzuje na nahrávku A Fine Day to Exit z roku 2001. Skladba Springfield je krásne pokojnou baladou s minimalistickými aranžmánmi a textom, vygradovanou do extatického záveru, ktorý je rukopisom kapely. Skvelou správou je aj to, že kapela sa na jeseň vydá na európske turné spolu s francúzskymi Alcest a my ich budeme môcť počuť 21. októbra vo Viedni, 27. októbra v Budapešti či o deň neskôr v Prahe. (ak)


Royal Thunder sa s novou skladbou Plans dostávajú na pole rockových balád stredného prúdu, ktoré nájdete aj v bežnejšom rádiu. "Wow" moment, na ktorý som pri kapele zvyknutý, tu úplne absentuje a skladba je vlastne dosť priemerná. Ostáva dúfať, že na novinke WICK nebude takejto vaty viac. Zistíme to 7. apríla. Skladbu si vypočujte na serveri Noisey. Nižšie prikladám živú verziu. (ak)


Talianski elektrometalisti Lacuna Coil novým videom pripomínajú svoj minuloročný album Delirium. Z neho pochádza aj skladba Blood, Tears, Dust, ktorej špinavý videoklip sa odohráva v opustenom sanatóriu. Huhu, strašidelné! Kapela sa už koncom mesiaca vydá na európske turné, v rámci ktorého navštívi 8. mája aj Bratislavu. Organizátori Octopus Promotion v evente spomínajú moldavskú formáciu Infected Rain v roli predskokana. (ak)


Chýbajú Vám k životu maďarské nadávky metalistov zaznamené na videu? Potom si pozrite trailer na nové DVD Ektomorf – cavalerovskej mutácie od našich južných susedov. DVD obsahuje koncert kapely na festivale Wacken Open Air 2016, kde priviezli svoju poslednú štúdiovku Aggressor spred dvoch rokov. (ak)


Ani fínski Amorphis nechcú, aby ste na nich zabudli a dva roky starú štúdiovku Under the Red Cloud pripomínajú živým klipom, ktorý je mixom záberov z kanadských a amerických koncertov odohraných v marci v rámci zaoceánskeho turné, ktoré bude pokračovať do konca apríla. (ak)


Ak predsalen inklinujete k ľahšej muzike poskladanej presne tak, aby sa zapáčila, dajte si lyric video k skladbe Dánov Volbeat. Ich rock má drive, ale nie je to nič pre tvrďákov. Je to hudba do záverečných titulkov tínedžerského seriálu. Album Seal the Deal & Let's Boogie je vonku od júna minulého roku. (ak)


Frontman ukrajinských blackmetalistov Drudkh, Roman Saenko, má nový projekt. Windswept hrajú dravý black bez kompromisov, ktorý Vás pohltí svojou surovosťou a pripomenie silu ranej tvorby lídrovej domovskej kapely. Šesť skladieb, ktoré v celej svojej kráse na Youtube streamuje label Season of Mist, Vám ukrojí 33 minút života a tie budú naplnené bezútešnou temnotou. (ak)


V blahej pamäti máme ešte koncert spred dvoch týždňov, keď bratislavskou Aegon arénou zatriaslo trio skupín Twilight Force, AcceptSabaton. Potešili aj fanúškovia, ktorí sa v ozaj hojnom množstve zúčastnili hudobného zápolenia, zázemie priaznivcov Sabatonu je naozaj neprehliadnuteľné; toľko ľudí oblečených v tričkách Sabatonu som nečakal. Pre mňa bolo síce väčším prekvapením to, že Accept, nieže legenda, ale de facto tvorca štýlu heavy metal, dvojnásobne dlhšie pôsobiaci na pódiách sveta ako Sabaton, hrali druhé husle – boli predkapelou. Sabatonu však treba uznať, že v osobe speváka Joakima Brodéna má skvelého frontmana, ktorý vie urobiť atmosféru a navnadiť divákov. "Ešte jedno pivo!" opäť niekoľkokrát fungovalo ako skandovanie arénou a Joakim sa na tom dobre zabával. Uznanlivo pochválil bratislavských fans, že hoci bol utorok, zišli sa v ohromnom počte a vydržali s energiou bez prestávky od prvých tónov až po tie posledné. Pri Accepte sa zas viac zborovo spievalo (Metal Heart, Princess of The DawnBalls to the Wall či pri sovietsko-ruskej hymne v skladbe Stalingrad). Skupina zahrala 10 skladieb, z ktorých len štyri boli z poslednej, sedemročnej éry s vokalistom Markom Tornillom. S potešením však konštatujem, že Accept ide ako nový stroj, pánov v rokoch to evidentne baví a muzika posledných troch albumov sa mi zdá rovnako dobrá a svieža ako to bolo v "zlatých osemdesiatych"... Toto je skladba z roku 1982. (ip)


POZOR, POZOR! Tretieho mája v Bratislave, štvrtého mája v Banskej Bystrici a piateho mája v Košiciach udrie najrýchlejšia technicky hrajúca deathová symfonická pätica sveta z Talianska Fleshgod Apocalypse! Slovensko sa dočkalo v rámci ďalšej časti turné k vydaniu posledného albumu King z roku 2016 hneď troch koncertov, čo je úžasné a pri tejto príležitosti vďaka a poklona organizátorovi koncertov, agentúre EPG. Zatiaľ nebola oznámená predkapela, a tak možno dúfať, že Fleshgod Apocalypse zahrajú širší repertoár skladieb. (ip)


Carach Angren oznámili vydanie nového, v poradí piateho albumu Dance and Laugh Amongst the Rotten na 16. júna 2017. Trio chalanov predstavilo skladbu Song for the Dead, piatu z deviatich kúskov príbehu o dievčati, ktoré sa trochu dlho hralo s ouija doskou (magická doska, skrz ktorú k vám údajne vedia prehovoriť duchovia). (ip)


Haluz týždňa

Možno aj týždeň sme tu nemali žiadny cover, tak to treba rýchlo napraviť! Tento ale nie je vôbec vtipný. Je to prerábka Blood and Thunder od Mastodon na violončele v podaní Raphaela Weinrotha-Browne. A je fakt parádna! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age, Rammstein