Už o mesiac sa slovenskému publiku v Bratislave a v Trenčíne opäť predstaví jeden z najznámejších svetových hudobných súborov. Alexandrovci, ktorí sa u nás tešia veľkej popularite, nedávno navštívili Bratislavu a stretli sa so zástupcami médií.

Pri tejto príležitosti si nemohli nevšimnúť bilboardy, ktoré upozorňujú na blížiaci sa koncert podobného súboru – Červenoarmejcov. Tí však podľa zástupcu riaditeľa súboru Michaila Maruševského, nemajú nič spoločné s Červenou armádou, ako to sami prezentujú, a tiež sa chvália ich zásluhami.

Alexandrovci v tomto roku oslavujú 85. výročie svojho vzniku a v predvianočnom čase v Bratislave a v Trenčíne vystúpia s programom Tichá noc. V hlavnom meste ich bude navyše sprevádzať 100-členný Cigánsky orchester z Budapešti. V Trenčíne sa Alexandrovci predstavia 4. decembra a v Bratislave o dva dni neskôr. 

Ich konkurenti lákajú Slovákov na svoje vystúpenie ešte o pár dní skôr. "Mrzí nás, že svoje meno spájajú s Červenou armádou, čím u mnohých ľudí môžu vyvolať dojem, že patria k nám. Oni sú akademickým súborom ministerstva vnútra. Tiež sa nám nepáči, že v rámci propagácie ich koncertov v Českej republike sa prezentujú tým, že vystupovali s fínskou kapelou Leningrad Cowboys, pretože s nimi sme vystupovali práve my," rozhorčuje sa Maruševský a takúto formu propagácie považuje za neférovú.

Alexandrovci v minulosti vystúpili s mnohými svetoznámymi, ale aj českými a slovenskými interpretmi. Len nedávno si v Kremli zaspievali s Karlom Gottom, minulý rok si na československé turné pozvali Martina ChodúraBáru Basikovú, pred pár rokmi sa predstavili aj s Rišom Müllerom, Jožom Rážom, kapelou Desmod, Katkou Knechtovou a mnohými ďalšími. Vo svojom repertoári majú približne 3000 piesní, na každom ich koncerte vystúpi približne 120 umelcov, ku ktorým sa na decembrových koncertoch na Slovensku pridá 100 cigánskych huslistov, čím vytvoria kolosálne divadlo a hudobný zážitok na celý život.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Dodo Mikláš.