V utorok 1. novembra oficiálne vyšla prvá biografia Michala Dušičku, známeho pod pseudonymom Majk Spirit. Knihu s názvom "Chalan, ktorý vynašiel Spirita, aby inšpiroval" napísala jeho mama Eva Dušičková. Vychádza v slovenskom i českom jazyku a už pred uvedením na trh sa zaradila medzi najpredávanejšie tituly.

Prvé hip-hopové roky strávil v skupine H16, kde spočiatku používal rôzne pseudonymy. Meno Majk Spirit väčšina ľudí spoznala až v roku 2011, kedy vydal debutovú sólovku s názvom Nový človek. Minulý rok naň nadviazal nemenej úspešným "čierno-bielym" dvojalbumom Y. Počas trinástich rokov na scéne vydal množstvo singlov a videoklipov, ktoré sa stali hitmi nielen v rámci hip-hopovej komunity.

Získal si tisícky fanúšikov, odohral stovky koncertov a bol aj porotcom v jednej z najsledovanejších televíznych talentových šou Hlas Česko Slovenska. Majka Spirita dnes vďaka týmto úspechoch pozná každý, raper sa však rozhodol ukázať viac aj zo súkromia a minulosti Michala Dušičku - teda "chalana, ktorý vynašiel Spirita, aby inšpiroval".

O tom, že sa mu to darí, svedčia nielen státisíce fanúšikov na sociálnych sieťach, ale aj pozitívne reakcie na jeho tvorbu od osobností z rôznych sfér spoločenského života. "Majk Spirit je ako môj mladší brat. Je to veľmi talentovaný, príjemný, kultivovaný človek, ktorý si zaslúži, aby bol úspešný," napísal o ňom Richard Müller. "Majk vie, čo v živote chcel dosiahnuť a čo jeho práca v hudbe má znamenať pre ľudí," myslí si niekoľkonásobný najlepší slovenský hokejista Zdeno Chára. Jedným z najdôležitejších ľudí v Spiritovej kariére je manažér Michal Matejovič, ktorý ho opísal krátko a výstižne slovami: "Citlivý človek s veľkou vnútornou motiváciou".

tlačová konferencia o knihe Majka Spirita Zdroj: Tibor KunaTlačová konferencia o knižnej biografii Majka Spirita - viac fotiek

Rozhovory so synom

Svoj životný príbeh sa raper rozhodol prerozprávať perom a ústami tej najbližšej osoby, ktorá pozná Michala Dušičku rovnako dobre ako Majka Spirita. Eva Dušičková prostredníctvom rozhovorov s vlastným synom rozpovie inšpiratívny príbeh o tom, ako sa z obyčajného chalana zo sídliska stala hviezda česko-slovenskej rapovej scény a idol mladej generácie. "Som vďačný mojej mame, ktorá si dala to úsilie spolu so mnou spracovať krásny príbeh Majka Spirita. Výsledkom je dielo, ktoré otvorene hovorí o jeho ceste od samého začiatku a ponúka komplexný pohľad na môj život," hovorí Majk Spirit o knižnej novinke, ktorá vznikala viac než dva roky.

Základom pre jej vznik bol "darček, ktorý sa nedá kúpiť" - niekoľko spomienkových kapitol, ktoré Eva Dušičková v roku 2012 venovala synovi k 28. narodeninám. "Bol to taký malý denníček s veľkým oneskorením - kapitoly o tom, ako sa narodil, rástol, prvé zaujímavé udalosti v jeho živote, čo všetko v detstve a mladosti povyvádzal," prezradila bývalá redaktorka spravodajstva v Slovenskej televízii, ktorá sledovala synovu tvorbu a zistila, že má veľa zvedavých fanúšikov. Veľakrát sa podľa nej pýtali na veci, na ktoré im raper nemohol odpovedať, a tak odpovede hľadala spolu s ním. "Aj mňa zaujímalo, čo sa v ňom odohrávalo napríklad v čase, keď sa mu zrútil jeden veľký sen - keď sa nestal futbalistom a potom si našiel cestu k tvorbe textov a hudbe," doplnila ku genéze knižky.

Sama však najskôr netušila, že by z jej textov mohol vzniknúť komplexný životopis. "Keď som napísala prvé stránky, nebolo to s úmyslom, že to raz bude ozajstná kniha. Ako som ale sledovala jeho tvorbu, jej vplyv na mladú generáciu a ohlasy na Majka Spirita, dozrievalo vo mne presvedčenie, že si jeho fanúšikovia zaslúžia vedieť viac o tom, ako obyčajný chalan z Petržalky vynašiel Spirita. Verím, že táto knižka prispeje k tomu, aby si aj ďalší mladí ľudia plnili svoje sny."

Fanúšikovia v knihe Chalan, ktorý vynašiel Spirita, aby inšpiroval nájdu odpovede na otázky o jeho detstve, prvých túžbach a snoch, dozvedia sa, kedy stál na hrane života a smrti, ako vníma ženy a lásku, čo preňho znamená úspech, či kde hľadá motiváciu a čo ho inšpiruje. Okrem spomienkových kapitol tvoria knihu ešte ďalšie dve časti - rozhovor s matkou na rôzne témy a vyjadrenia ľudí, ktorí rapera poznajú a fandia mu.

"Michal vyrástol na jedného veľmi inteligentného, empatického človeka, ktorý si nenecháva to najkrajšie, čo v sebe má a cíti, pre seba. Som vďačná, že v istom období svojho života začal čítať. Vie krásne pretransformovať myšlienky z kníh, ktoré si osvojí, dokáže ich podať ďalej. Je dobrý syn, správny chlap a dobrý človek, ktorý sa vie rozdávať, a samozrejme má aj svoje chyby. Podstatné je, že ide ako vzor mladým ľuďom a podsúva im veci, nad ktorými by sa mali zamýšľať," dodáva hrdá pani Dušičková.

Majk Spirit, 2016 Zdroj: Lousy Auber


Vyzýva mladých, aby sa vrátili ku knihám 

Majk Spirit odmieta, že by cieľom biografie mala byť jeho glorifikácia, pokus zviditeľniť sa alebo zarábať peniaze na ďalšom produkte. "To by som si takto v živote nedovolil urobiť. Tí, čo poznajú moju tvorbu, vedia, ako rozmýšľam a čo robím. Táto knižka vznikla preto, aby som sa zblížil s mojou mamou a aby som poďakoval ľuďom, ktorí ma roky podporujú tým, že odhalím trošku viac svojho súkromia," objasnil.

Najžiadanejší slovenský raper súčasnosti zároveň priznáva, že prostredníctvom svojej biografie by mladú generáciu rád nasmeroval k návratu ku knihám, keďže práve vďaka čítaniu sa podľa neho zrodil Majk Spirit. "Som rád, že môžem využiť svoj hlas na podporu čítania kníh. Kniha je krásna forma prijímania životných skúseností a múdrosti. Teším sa, keď si túto knihu budú mať možnosť prečítať moji fanúšikovia, ale aj ich rodičia. Moje ďakujem patrí spoločnostiam Panta Rhei, Ikar a vydavateľstvu Inspira Publishing," dodáva.

V Českej republike sa exkluzívnym knižným partnerom projektu stala spoločnosť NeoLuxor, na Slovensku si titul exkluzívne pod svoje ochranné krídla vzala spoločnosť Panta Rhei, v ktorej rebríčku predajnosti sa kniha ešte pred oficiálnym vydaním vďaka predobjednávkam stala druhou najpredávanejšou. Počas celého novembra sa bude predávať výhradne na oficiálnej stránke Majka Spirita a v sieti kníhkupectiev Panta Rhei spolu s jej e-shopom. Oficiálne uvedenie knihy za osobnej účasti Majka Spirita sa uskutoční 12. novembra o 17:00 na pódiu Panta Rhei počas knižnej výstavy Bibliotéka 2016. Ešte predtým sa uskutoční exkluzívny VIP koncert Majk Spirit Intimity.



Popri propagácii novej knihy Majk Spirit momentálne dokončuje štvrtý album so skupinou H16. "Bude to sila, lepší album sme ešte nikdy nespravili. Sme práve 13 rokov spolu na scéne ako kapela, čo je super čas, klobúk dolu, že sme sa dokázali udržať ako jedna partia a roky a úspech nás nerozdelili," vyhlásil. "Je to možno trochu menej spirituálne ako moja sólová tvorba, ale je to zase o to silnejšie, že je tam viac hlasov, viac hláv, viac názorov a rôzne perspektívy," dodal k albumu, ktorý by sa mal na trhu objaviť už začiatkom decembra.

Termíny knižných autogramiád Majka Spirita:

12. 11. (17:00) - Bratislava, Incheba - Bibliotéka 2016
25. 11. (17:30) - Nitra, OC Mlyny
26. 11. (17:30) - Banská Bystrica, Europa
30. 11. (17:00) - Košice, Optima
3. 12. (17:30) - Žilina, Aupark

Zdroj: Soul For Show + TASR
Foto: Tibor Kuna (titulná a 1. fotka v článku), Lousy Auber (druhá fotografia v článku)

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit