Kto by bol povedal, že sa cez prázdniny dočkáme takéhoto plodného týždňa? Nové skladby predstavilo množstvo kapiel, medzi nimi aj Slipknot, Opeth, či Decapitated. Čítajte ďalej!

Magnety týždňa

Potom, čo Slipknot vypustil päť teaserov na svoj nový album, sme sa dočkali aj celej skladby The Negative One. A aká je? Názory sa rôznia podľa toho, kto hodnotí. Ak patríte ku fandom albumov Slipknot / Iowa, tak si prídete na svoje. Ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že celý song pôsobí trochu plocho a bez nápadu. Zatiaľ by som ho ale neodpisoval. V rámci celého albumu môže znieť fajn. Video k The Negative One bude von zajtra. Audio si zatiaľ môžete vypočuť na stránke kapely. (pm)

Novinku vypustili aj progresívni Švédi Opeth. Rovnako, ako pri Slipknote, aj pri Eternal Rains sa fanúšikovia rozdelili na dva tábory. Prví novú skladbu ospevujú a pochvaľujú si jej jazz fusion nádych. Druhí sú smutní z toho, že kapela zrejme definitívne upustila od death metalu. (pm)


Verím však, že v prípade poľských Decapitated nebudete mať žiadne pochybonosti. Ich nový song The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation je fantastický technický death s úžasnou atmosférou, skvelou dynamikou a brutálnymi riffmi. Paráda! (pm)


Šroty týždňa

Chválu už tradične nemôžeme poslať smerom k Limp Bizkit. Je až absurdné, ako sa títo páni snažia udržať sa v kurze a vytvárajú čím ďalej tým väčšie kraviny. A vždy, keď už to vyzerá, že horšiu vec vypustiť nemôžu, nájdu spôsob ako nás prekvapiť. Tak ako so skladbou Endless Slaughter. (pm)


No a veľa chvály od nás nedostanú ani Linkin Park s ich novým videom Final Masquerade. Je to proste nuda. (pm)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

text

Novinky

Nick Oliveri je výborný hudobník, čo dokázal aj keď hral pre Queens of the Stone Age, Kyuss, či Mondo Generator. Aktuálne ale promuje svoj vlastný album Leave Me Alone, z ktorého pochádza aj Human Cannonball Explodes. (pm)


Avšak čo sa týka kvality, len málokto dokáže prekonať Devina Townsenda. Jeho projekt Casualties of Cool má nové video ku veľmi príjemnej skladbe Flight. No dobre, nie je to ani hard, ani heavy, ale je to Devin! (pm)


V podobnej atmosfére budeme pokračovať. Blind Them With Science od novozélandského post-rockového tria Jakob je ďalšou skladbou, ktorá vás síce veľmi nenakopne, ale určite vám spríjemní štart do nového týždňa. Počúvajte na Soundcloude. (pm)

Zaujímavý vizuálny doprovod ku svojej skladbe I am Nothing zvolili sludgeoví Electric Wizard. Sériu pohyblivých obrázkov nazvali acid video a po jeho zhliadnutí musím len súhlasiť. (pm)


Ďalšie netypické video pochádza z dielne kapely Ken Mode. Začína ako nemý film z dvadsiatych rokov minulého storočia s príjemným klavírnym doprovodom, postupne sa ale rozbehne a začne byť jemne strašidelné. Pesnička The Promises of God sa do neho navyše výborne hodí a dotvára jemne šialenú atmosféru. (pm)


Inštrumentalisti Amogh Symphony sa chystajú na vydanie albumu Vectorscan. Z neho pochádza aj nasledovná skladba. Ak som to správne pochopil, volá sa 1289, voyeur will shine, fight for distinction, evolution is mine. (pm)


Deafheaven stále neprestávajú vyvolávať diskusie na internete o tom, či sú naozaj black metal, alebo nie. Či už si myslíte jedno, alebo druhé, faktom je, že majú nové video. Pochádza z ich vystúpenia na Pitchfork festivale a volá sa From the Kettle unto the Coil. (pm)


Haluze týždňa

A na úplný záver tu ešte máme dve celkom dobré šialenosti. Ukulele cover Frantic Disembowelment od Cannibal Corpse:


A ešte mashup Meshuggah a Space Jam, ktorý si môžete vypočuť na Bandcampe.

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: AP Photo/POLFOTO, Thomas Borberg

Súvisiaci interpreti: Opeth, Slipknot