Nový singel Not One Day More napísal Thomas Puskailer v reakcii na utečeneckú krízu a na podporu aktivít Slovenského výboru pre UNICEF. Puskailer totiž zašiel do táborov medzi utečencov a to, čo tam videlm ho veľmi zasiahlo. Slová aj hudbu citlivého songu napísal sám, výslednú podobu mu dal producent, aranžér a skladateľ Slavo Solovic.

"Zavolal som mu, či by mal záujem spolupracovať na projekte s UNICEFom. Neváhal a povedal áno. Slavo je profesionál na orchestrálnu hudbu. Spoločne sme našli správne aranžmány. Keď nahral živé husle do skladby, mal som zimomriavky. Presne cítil, čo chcem vyjadriť," netají nadšenie zo spolupráce Thomas Puskailer.

Na vlastnej koži

Videoklip k citlivej skladbe Not One Day More nakrúcal spevák a muzikálový herec priamo medzi utečencami na srbsko-maďarskej hranici a na hlavnej stanici v Budapešti. "Jedna vec je sledovať udalosti v televízii, iná ísť tam osobne. Čo ma šokovalo najviac je, že množstvo detí cestuje bez akéhokoľvek sprievodu! Nikdy nezabudnem na moment, keď sme prišli na hranice. Po ceste som z auta videl pri lese mamu s deťmi, ktorí sa nás zľakli. Od strachu sa pred nami skrývali v kríkoch. To ma veľmi zobralo. Vidieť strach v ich očiach, neistotu... Je to naozaj veľmi smutné," dodáva spevák. 

Na spoluprácu pri tvorbe klipu oslovil štúdio MOOVI. "Keď nás Thomas poprosil, aby sme mu nakrútili videoklip k jeho novej skladbe pre svetovú organizáciu UNICEF, neváhali sme ani chvíľu. Odmietli sme honorár a išli spolu až na maďarsko-srbské hranice. Chceli sme pomôcť. Celý produkčný tím MOOVI zažil spolu s Thomasom smutné a nezabudnuteľné chvíle. Do videoklipu sme preto vložili osobné svedectvo. Veríme, že tento videoklip naozaj pomôže," uviedol Jakub Krška z produkčnej spoločnosti MOOVI.


UNICEF je svetovou organizáciou, ktorá sa takmer 70 rokov zameriava na pomoc ohrozeným deťom. Organizácia niekdajšieho superstaristu prizvala na spoluprácu aj pre jeho osobný príbeh. Rodina holandského muzikanta so slovenskými koreňmi bola totiž kedysi nútená emigrovať z vlasti.

"Skladba Not One Day More nehovorí len o súčasnej utečeneckej a migrantskej kríze, ale je nadčasová a otvára otázku, kde je svet vtedy, keď rodiny musia utekať zo svojich domovov. Video ukazuje aktuálne zábery zo Sýrie, z utečeneckých táborov, ale aj z nebezpečnej cesty utečencov na úteku z ich domova. Po celý čas ich sprevádza Thomas, ktorý sa s utečencami a migrantmi osobne stretol na maďarsko-srbskej hranici a nakrútil tam aj niekoľko autentických záberov," uviedol predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House. Všetky ďalšie novinky sa dozviete na oficiálnej webstránke Thomasa Puskailera alebo na Facebooku.

Foto: Robert Maple

Súvisiaci interpreti: Thomas Puskailer