Za desať rokov vydali Koop tri albumy, ktoré vo švédskej hudbe vyvolali malé zemetrasenie, no v tom najlepšom sa odmlčali. Jeden z členov dua, Oscar Simonsson, sa však nevedel úplne vzdať svojej lásky k hudbe. Vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava vystúpi na jeseň s projektom Koop Oscar Orchestra v Ateliéri Babylon.

Do pozornosti širšej verejnosti sa Oscar Simonsson dostal vďaka dvojici Koop. Elektrojazzový projekt viedol spoločne so svojím krajanom Magnusom Zingmarkom. Hoci sa tvorbe, ktorú okrem jazzu inšpiroval aj hip-hop alebo tanečná hudba, začali verejne venovať ešte v roku 1997, prvé docenenie prišlo až o šesť rokov neskôr. Koop vtedy získali švédsku Grammy za druhý album Waltz for Koop (2001). Z neho pochádza aj singel Summer Sun, ktorý dobyl rebríček elektronickej hudby prestížneho magazínu Billboard. Poznať ju môžete aj z reklamy slovenského mobilného operátora.

 
S uznaním hudobných kritikov a úspechom v Spojených štátoch amerických pribúdalo stále viac fanúšikov. Tých v roku 2006 potešila ďalšia nahrávka Koop Islands (2006), na ktorej originálne spojili swing s exotikou Karibiku. Špeciálnej obľube sa tešil song Koop Islands Blues, ktorý sa objavil ako titulná skladba počítačovej hry The Saboteur (2009) a bolo ho tiež možné počuť v seriáli Perníkový tatko (Breaking Bad) či v tanečnej súťaži So You Think You Can Dance. V reklamách sa zas mihol úryvok piesne Strange Love.


Po vydaní EP Glömd (2007) a ohlásenom konci kariéry zostal Oscar Simonsson takpovediac v medzipriestore. Nápady na skladby prichádzali, ale nemal ich ako spracovať. Napokon, po stretávaní sa s litovskou speváčkou Jazzu, prišiel na to, že mu hudba chýba. V jednu neskorú noc jej ponúkol svoje novozložené piesne, čím spoločne položili základy pre Koop Oscar Orchestra (KOO). V súčasnosti má sedem členov a prvý koncert absolvovali na jeseň minulého roka. Zostavu tvoria Oscar Simonsson (klavír, sampler, akordeón), Jazzu (spev), Niklas Barnö (trúbka), Ulrik Ording (bicie), Love Meyerson (akordeón, perkusie a vibrafón), Niklas Fernqvist (kontrabas) a Abel Haile (barytónový saxofón a perkusie).


KOO si za cieľ dávajú "oslavu toho, aká je hudba veľká". Aj to je dôvodom, prečo Simonsson najprv predvedie svoje novinky počas živého koncertu, neverí v silu štúdiového produktu. "Jadrom hudby je dávať dokopy zvuky. Všetci tí osamelí ľudia s laptopmi na pódiách tváriaci sa, že robia hudbu, musia byť v konečnom dôsledku veľmi smutní," nazdáva sa jeden z otcov prelomovej jazz-fusion hudby zo Švédska.

Koncert Koop Oscar Orchestra prinesie 6. októbra do Ateliéru Babylon projekt City Sounds of Bratislava, ktorý bol podporený grantovými schémami Ars Bratislavensis a SOZA.

Redakciu Hudba.sk informoval za City Sounds of Bratislava Matej Šálek. Viac sa dozviete na stránke www.facebook.com/csbratislava a na FB stránke koncertu.  

Foto: Facebook.com/KoopOscarOrchestra

Súvisiaci interpreti: Koop