Znovunájdenie niečoho, čo obom dlhú dobu chýbalo, a zdieľaná radosť. Také sú východiská očakávaného comebackového albumu Khoiba, za ktorým stojí dvojica Ema Brabcová a Filip Míšek. Ich eponymný tretí album vyjde 22. marca 2019, viac než desať rokov po rozpade kapely. Potvrdená je už dvadsiatka koncertov a niektoré festivaly.

Pilotný singel Stoke The Fire vyšiel vlani na jar. Následne sa Khoiba ponorila do práce na albume, ktorá práve teraz vrcholí. "O tom, že urobíme tretiu platňu, sme sa prvýkrát bavili v júni 2015. Od tej doby ubehlo veľa času, ale viac to urýchliť nešlo. Obaja albumu dávame presne toľko, koľko potrebuje. Je to krásna práca a pre mňa veľmi osobná záležitosť," hovorí Ema Brabcová.

Každá pieseň na albume má svoj vlastný príbeh, nahrávka ako celok však bude bez názvu. "Je to náš pocit. Asi to nejakým spôsobom pramení z tej pauzy, že cítim potrebu vypichnúť tú vec bez akýchkoľvek okolkov a prímesí," dodáva Filip Míšek k dokončovanej novinke, na ktorej duo úročí svoje predchádzajúce skúsenosti. "Sme už hudobne aj v živote ďalej, ale je to stále Khoiba. Stále intenzívne a žánrovo tak trochu 'na hrane'. Keď robíme hudbu, tak sa vždy napojíme na niečo, čo s vonkajšími vplyvmi až tak nesúvisí," uzatvára Brabcová.


Eponymný album Khoiba vyjde na LP, CD a digitálne 22. marca 2019 pod značkou Minority Records. V apríli kapela vyrazí na turné a vystúpi tiež na niekoľkých festivaloch. Na väčšine koncertov Khoiba zahrá aj skladateľ a spevák Jan Boroš so svojím projektom Čáry života, s ktorým tento rok vydal debutovú platňu Stínítko.

Potvrdené koncerty Khoiby:

5. 4. - Rožnov pod Radhoštěm, Vrátnice *
6. 4. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta *
10. 4. - Olomouc, Jazz Tibet 11/04 Plzeň – Anděl Café *
12. 4. - Jihlava, Diod * 13/04 České Budějovice – K2 *
17. 4. - Praha, Meetfactory *
18. 4. - Bratislava, Kulturák *
19. 4. - Liberec, Bunkr *
24. 4. - Brno, Kabinet MÚZ *   
25. 4. - Žilina, Stanica *
26. 4. - Košice, Tabačka *
27. 4. - Trenčín, Lúč *
17. 5. - Litomyšl, Kotelna *
18. 5. - Veselí nad Moravou, Kafe v kině *
21. 6. - Praha, Metronome festival
28. 6. - Mohelnice, Fingers Up
5. 7. - Boskovice, Boskovice 2019
2. 8. - Tasov, Beseda u Bigbítu  

* support: Čáry života


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Roman Dietrich

Súvisiaci interpreti: Khoiba