Podmanivé groovy, energické basové linky a emotívne vokály. To sú základné charakteristiky kapely Sofa Surfers, ktorá je jedným z najväčších pojmov rakúskej (nielen) elektronickej scény. Jej meno sa často skloňuje v súvislosti s legendami ako Massive Attack, Tricky či Thievery Corporation, spolu s nimi totiž patrila medzi to najlepšie v žánroch trip-hop a acid jazz.

Odvtedy však pretieklo veľa vody a dnes sú Sofa Surfers omnoho ťažšie zaraditeľnou, no vďaka tomu ešte zaujímavejšou kapelou. V októbri vydajú už svoju deviatu štúdiovku s názvom Scrambles, Anthems and Odysseys, ktorý predznamenáva tanečný singel The Fixer. Pár týždňov po vydaní albumu vystúpia aj na Slovensku - 10. decembra sa predstavia na dvojkoncerte s domácimi Fallgrapp v bratislavskom Majestic Music Clube. Lístky sú už v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.skPrvých 100 vstupeniek je v predaji za zvýhodnenú cenu 16 Eur.


Na novinke opäť redefinovali svoj štýl

Jeden z dlhodobo najúspešnejších rakúskych hudobných exportov debutoval v roku 1997 albumom Transit. Kráčajúc po ceste vydláždenej kultovým duom Kruder & Dorfmeister si štvorica v zložení Wolfgang Schlögl, Markus Kienzl, Wolfgang Frisch a Michael Holzgruber rýchlo získala medzinárodnú reputáciu jednej z najlepších downtempových kapiel. Veľký zlom a oživenie ich tvorby nastalo v roku 2005, kedy pri tvorbe eponymného "červeného" albumu zostavu doplnil nigérijský spevák Mani Obeya.

Tento rok sa kapela 
hlási o slovo po takmer trojročnej albumovej prestávke, jej zatiaľ poslednou platňou je Superluminal z roku 2012. "Máme za sebou sedem mesiacov veľmi intenzívnej produkčnej práce. Snažili sme sa redefinovať náš vlastný štýl a priniesť niečo nové. S výsledkom sme naozaj spokojní. Myslíme si, že toto bude náš najlepší album," prezrádzajú členovia skupiny, ktorí sa už tešia, kedy vyrazia s novými skladbami z nahrávacieho štúdia na pódiá.

"Náš spevák Mani Obeya odviedol skvelú prácu ako vždy. Okrem toho máme v dvoch skladbách špeciálneho hosťa - viedenskú hip-hop/soulovú umelkyňu Soulcat E-Phife, ktorá je pôvodom z Dominikánskej republiky. Obal albumu je zase dielom brazílskeho umelca menom Bruno Biazotto. Vytvoril špeciálnu maľbu, zatiaľ čo počúval naše demá, z ktorých napokon vznikol album. My sme zase dokončovali skladby, zatiaľ čo sme pozorovali jeho prvé návrhy coveru. Takže výsledkom je, že hudba a obal dokonale patria k sebe," prezradili Sofa Surfers o vzniku novinky.

Ešte začiatkom tohto roka sa Sofa Surfers pripomenuli naozaj vo veľkom štýle - soundtrackom k hollywoodskej snímke Focus. Po nej nasledoval v máji spomínaný singel The Fixer. "Táto skladba je jednoducho o opravení čohokoľvek, čo sa pokazí. Je o tom, že keď nič nevychádza, treba mať plán B. O pocite bezpečia, keď je nablízku niekto, kto vie všetko to pokazené opraviť. O niekom, kto je tu vždy, keď sa svet celý rozpadne," približuje tému nového singla charizmatický spevák Mani. Aby kapela fanúšikom skrátila čakanie na album, len pred pár dňami zverejnila tiež špeciálny audio mix s názvom Mongrel, ktorý ešte viac približuje sound pripravovanej platne a dokazuje, že Sofa Surfers chystajú jednu z najzaujímavejších nahrávok svojej kariéry.


Očarení klipom Vlasy

"Na Slovensku sme už dlho neboli, takže sa veľmi tešíme, že sa tam opäť vrátime! Medzi slovenskými fanúšikmi máme dokonca pár skalných, ktorí cestujú pravidelne aj na naše koncerty do Rakúska," prezrádzajú Sofa Surfers. Do Bratislavy sa po dlhšej dobe vrátia s vynovenou šou na spoločnom koncerte s kapelou, ktorú po mimoriadne úspešnom roku 2014 asi nikomu netreba špeciálne predstavovať - Fallgrapp.

"O Fallgrapp sme sa dopočuli už dávnejšie, ale až teraz sme si pozreli ich novšie videoklipy. Sú výborní, páčia sa nám! Najviac nás zaujali Vlasy - skvelá skladba s výborným videoklipom," chvália Sofa Surfers slovenský objav, ktorý je prinajmenšom rovnako veľkým lákadlom decembrového koncertu ako rakúska legenda. Bude to totiž jediné plnohodnotné klubové vystúpenie (ak nerátame Waves Bratislava), ktoré kapela Jureša Líšku v hlavnom meste odohrá do konca tohto roka.

A čo naopak hovoria na tvorbu Sofa Surfers kolegovia z Fallgrapp? "Chalanov sme nepoznali, prvýkrát nás s ich tvorbou oboznámil Jimmy Pé - je to veľmi príjemná záležitosť. Určite odporúčame všetkým a hlavne prísť si ich vypočuť naživo," pozývajú Fallgrapp a dodávajú, že na koncerte plánujú zahrať aj novinky, ktoré sa na debutovom albume nenachádzali. "Koľko ich bude, to sa sami necháme prekvapiť. Podľa toho, ako veľmi budeme cvičiť," smeje sa producent a líder skupiny Jureš. Na zimu 2015 plánuje kapela aj vydanie nového singla. "Medzitým však na jeseň vyjde jeden skvelý remix, ktorý sme robili pre Janku Kirschner. Na to sa veľmi tešíme," dodáva.  

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený redakciou. 

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp, Sofa Surfers