Vo veku 79 rokov zomrel v utorok po dlhom boji s pľúcnou chorobou britský hudobník Denny Laine, ktorý pôsobil ako spevák v skupine The Moody Blues a ako gitarista v skupine Wings Paula McCartneyho, pričom bol spoluzakladateľom oboch týchto formácií.

Denny Laine, občianskym menom Brian Hines, sa narodil 29. októbra 1944 na Normanských ostrovoch (Channel Islands), ale vyrastal v anglickom Birminghame. K hre na gitaru ho inšpirovala jazzová legenda Django Reinhardt.

So skupinou The Moody Blues nahral iba debutový album The Magnificent Moodies (1965), na ktorom sa nachádza hit Go Now. V nasledujúcom roku formáciu opustil. V roku 1971 McCartney ohlásil vznik Wings - svojej prvej kapely od čias The Beatles. Laine v nej hral na gitaru, basovú gitaru a spieval prevažne sprievodné vokály. McCartneymu bol hudobnou oporou v hitoch, ako Jet, Band on the Run, Live and Let Die alebo Mull of Kintyre.

Podieľal sa na všetkých siedmich štúdiových albumoch Wings, po rozpade skupiny v roku 1981 pokračoval v sólovej hudobnej kariére, pričom vydal ešte 12 albumov. V roku 2018 ho ako člena The Moody Blues uviedli do Rockandrollovej siene slávy.

Zdroj: TASR