Okrem rytmov Kuby prinesie Wilsonic Festival v júni na Slovensko aj zvuky s príchuťou oceánu. Luxemburský producent Victor Ferreira alias Sun Glitters zodpovedá zameraniu festivalu na urbánnu, inovatívnu a odvážnu hudbu. Do Bratislavy prinesie zmes chillwave, synthpopu a ambientného dream-popu s výrazným 2stepovým podtónom.

Oceán sviežich melódií, vysoko položených vokálnych samplov, prízračných digitálnych chorálov, hrejivých basových melódií, ktoré striedavo upokojujú a naliehajú v príjemnej zmesi rytmických a kolísavých bítov. Takto svoj projekt definuje sám Ferreira. Od roku 1998 sa ešte pod názvom Sug(r)cane venoval skúmaniu zvuku prostredníctvom rôznych hudobných smerov.

Sun Glitters je náročné žánrovo a zvukovo ohraničiť. Trochu pripomína Boards of Canada, trochu Buriala a nezaprie ani inšpiráciu tvorbou Balam Acab. Zároveň je to však úplne jedinečný, emóciami nabitý zážitok. Sun Glitters sa vizuálne prezentuje snovými obrazmi v pastelových, akoby slnkom vyblednutých farbách, čo veľa napovedá aj o jeho hudbe.

Konvenčne pekné, "rockové" melódie narúšajú výbuchy hluku. Nestále, chvejivé R&B, dubstep plný ozvien, splývajúcich do znepokojivej ektoplazmy. Jednotlivé zvuky aj vokály sú akoby tlmené vodnou hladinou, ktorá ich rozostruje, prelieva jeden cez druhý a dodáva im ozvenu. Varovanie: paleta rozochvených zlomených bítov môže pri intenzívnom počúvaní spôsobiť morskú chorobu!


Debutový album Everything Could Be Fine vyšiel v roku 2011 na Bandcampe Sun Glitters a neskôr aj na labeli LebensStrasse Records. Okrem neho vydal Ferreira niekoľko singlov a EPčiek, podieľal sa na rôznych kompiláciách a remixoval desiatky skladieb pre umelcov ako Blackbird Blackbird, Wolf Gang, Sleep Party People, Purity Ring alebo :Papercutz.

Oceánska atmosféra hudby Sun Glitters ideálne zapadne do "vodného" prostredia areálu Divoká voda v Bratislave, kde sa Wilsonic Festival tento rok po prvýkrát uskutoční. Viac sa o podujatí dočítate v článku o prvom potvrdenom interpretovi, ktorým je londýnsky otec dubstepu Mala so svojím jedinečným kubánskym projektom.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Michaela Ivaničová z tímu festivalu Wilsonic 2013.

Súvisiaci interpreti: Sun Glitters