Do košickej Tabačky Kulturfabrik už 19. apríla dorazí slovinská legenda Laibach. Na Slovensko sa vráti v rámci svojho turné, ktoré začalo v auguste minulého roka v severokórejskom Pchjongjangu.

Práve tento koncert označila kapela za jeden z najsignifikantnejších momentov svojej histórie. A to aj napriek tomu, že im miestni cenzori vystúpenie skrátili z pôvodne plánovaných osemnásť skladieb na deväť a celkovo tak hrali len niečo cez trištvrte hodiny. V košickej Tabačke sa určite nebude nič skracovať ani cenzurovať. Laibach predstaví časť programu, ktorá tvorila kontroverzné vystúpenie v Pchjongjangu vrátane niektorých nových interpretácií piesní zo svetovo presláveného muzikálu Sound of Music. Kapela zahrá aj niektoré zo starších skladieb, medzi nimi aj Now You Will Pay a The Great Divide z albumu WAT z roku 2003, ktoré obe poukazujú aj na súčasnú problematiku migrácie utečencov v Európe a na Strednom východe.


Laibach sa zrodil pred viac ako 35 rokmi v slovinskom mestečku Trbovlje. Vo vtedajšej Juhoslávii si kapela v 80-tych rokoch držala provokatívny status. Turbulentným obdobím prešla so štatútom disidentov voči Titovmu režimu, zákazom vystupovania pod jeho menom a s emigrovanými členmi v Londýne. Tí sa popri hudbe venovali manuálnej práci, no ich tvorba sa prepracovala až k ušiam legendárneho dídžeja BBC Radia 1 Johna Peela, od ktorých to už bolo blízko k podpisu zmluvy s Mute Records, vydavateľstvom Depeche Mode, Nicka Cavea či Mobyho. 

Otvorili sa im tak dvere na globálny trh a Laibach naň vkročili podľa očakávania, v ťažkých vojenských topánkach, s coververziami The Beatles, The Rolling Stones, Opus a Europe, hymien rôznych národov sveta, nemeckými textami a vždy v opare provokatívnej mystifikácie. Pre fascináciu totalitnou estetikou sú Laibach často kritizovaní a obviňovaní z propagácie diktátorských režimov. Ich zástancovia však tvrdia, že kapela sa snaží práve takú ideológiu svojou tvorbou ironizovať a zosmiešňovať (na Slovensku majú na to po sobote o dôvod viac).

Laibach Zdroj: Facebook.com/Laibach

Vždy o krok vpred

"Koncom osemdesiatych rokov sme sa s priateľmi, popri užívaní vysokoškolského života, venovali nezávislej, respektíve avantgardnej hudbe a kultúre," vysvetľuje jeden z dôvodov pozvania Laibach do Tabačky jej riaditeľ Peter Radkoff. "Nebol k dispozícii internet, mp3 a podobné dnešné vymoženosti. Všetku hudbu sme zháňali 'načierno' v podobe pašovaných kaziet, vinylových platní a počúvaní zahraničných rádiových staníc. Preto, keď sme objavili Laibach, bolo to niečo úplné iné a to dokonca aj v rámci undergroundovej kultúry. Ich hudba, imidž a celkový prejav nás nútili rozmýšľať a klásť si nástojčivé otázky o spoločnosti ako takej: manipulovanie ľudí politikmi, ohlupovanie más médiami, kde končí národná hrdosť a začína nacionalizmus?"

Laibach nie je len o hudbe a imidži, ale aj o ďalších umeleckých aktivitách - sú hlavným iniciátorom a hudobnou zložkou umeleckej aliancie Neue Slowenische Kunst (NSK), pod ktorou existuje aj maliarske združenie Irwin, divadelný súbor a iné inštitúcie združené spoločným manifestom. V roku 2001 založili svoj vlastný štát s vydávaním vlastných pasov a zorganizovali niekoľko kongresov.  "V konečnom dôsledku to, čo robí Laibach dnes, to, ako nastavuje zrkadlo spoločnosti, pochopíme až neskôr. Určitým spôsobom sú Laibach vizionári. Nikto nerozumel ich zdôrazňovaniu nacionalizmu, dokiaľ neprišla vojna v Juhoslávii. Pri pozeraní ich videa z turné po USA, teraz po 11. septembri, vám prebehnú po tele zimomriavky. Akoby mali nos vycítiť dusno v spoločnosti, ktoré sa prejaví v blízkej budúcnosti,"  dodáva Radkoff.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Tabačky Nina Šilanová.

Súvisiaci interpreti: Laibach