Dobrý Festival už niekoľko sezón prináša do Prešova to najlepšie nielen z domácej, ale aj zahraničnej hudobnej scény. Organizátorom sa darí pozývať okrem interpretov akustickej, rockovej či houseovej hudby aj zvučné mená z drum&bassovej scény. Tento rok zavíta na prešovský amfiteáter bristolský rodák Roni Size.

Ryan Owen Granville Williams alias Roni Size má bezpochyby jednu z najväčších zásluh na masovom rozšírení drum&bassu po celom svete. Narodil sa jamajským imigrantom a začínal s hudobnou produkciou už ako šestnásťročný. Williamsa najviac ovplyvnili bluesové a reggae rytmy sedemdesiatych rokov. Navštevoval však aj house parties, na ktorých sa učil základom hudobnej produkcie za pomoci gramofónov, mixážnych pultov, bicích automatov a samplerov.

Do povedomia verejnosti sa dostal v roku 1997 ako zakladateľ a vedúci člen kolektívu Reprazent. V tom istom roku získal cenu Mercury Prize za album New Forms. Práve z tejto kolekcie pochádzajú už klasiky žánru ako Watching Windows, Heroes alebo Brown Paper Bag, ktoré nahrávke zabezpečili platinu.


V roku 1999 spolu s DJ Die a Leonie Laws vydal Roni Size album pod menom Breakbeat Era. O rok neskôr sa vrátil do projektu Reprazent a nahral album In The Mode. Na konte má aj sólovku Touching Down (2002) a v roku 2008 opäť oprášil projekt Reprazent vydaním deluxe edície albumu New Forms 2 pod vydavateľstvom Universal.

Okrem zvučných mien drum&bassu ako DJ Krust alebo MC Dynamite spolupracoval napríklad so Cypress Hill, Method Manom, či spevákom Zack de la Rochom z Rage Against The Machine. V septembri roku 2009 vystúpil s orchestrom BBC v spolupráci so skladateľom Williamom Goodchildom pri príležitosti znovuotvorenia Colston Hall v Bristole.


Siedmy ročník Dobrého Festivalu sa uskutoční 21. a 22. júna 2013 na prešovskom Amfiteátri. Doposiaľ potvrdenými menami sú Freak Power (UK), IMT Smile, Andrej Šeban, Peter Nagy, Peter Lipa, Chiki Liki Tu-A, Heľenine Oči, Mloci, Žobráci, Hrdza, Back2Love, Roni Size (UK), GIOM (FR), Kitten & The Hip (UK), IM Cyber (CZ) a Lucas Hulan (CZ).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér festivalu. 

Súvisiaci interpreti: Roni Size