Víťaz ankety britských kritikov BBC Sound Of 2015 je známy. Stala sa ním skupina Years & Years, ktorá predbehla držiteľa BRIT Award Critics' Choice Jamesa Baya. Zvukom nasledujúcich dvanástich mesiacov by tak mala byť zmes housu 90. rokov, R&B a synthpopu. K syntetizátorom pritom skupinu netradične inšpiroval Marilyn Manson.

Minulú nedeľu sme vám formou krátkych profilov predstavili zoznam 15 umelcov, ktorých BBC nominovala vo svojej ankete "zvuk tohto roka". Presne 139 moderátorov, hudobných producentov a redaktorov z prestížnych médií Veľkej Británie vyberalo svojho favorita, až napokon určili finálne poradie. To postupne odhalili v priebehu týždňa vo vysielaní prvého okruhu rádia BBC.

Tu je top 5 v ankete BBC Sound Of 2015:

1. Years & Years
2. James Bay
3. Stormzy
4. Raury
5. George the Poet


Austrálčan, Holanďan a Brit

Trio Years & Years sa zoznámilo na dnešnú dobu celkom tradične. Holanďan tureckého pôvodu Emre Turkmen (klávesy) sa na internete skontaktoval s Mikeym Goldsworthym (basgitara) hneď po jeho príchode z Austrálie. Spevák a frontman Olly Alexander sa k nim pridal ako posledný, po tom, ako ho počuli spievať si v sprche. 

Dvadsiatnici sa dali dokopy v roku 2010, ale až v roku 2012 vydali pod hlavičkou labelu Good Bait svoj prvý singel I Wish I Knew. V septembri nasledujúceho roka pokračovali skladbou Traps, avšak už vo vydavateľstve Kitsuné Records a svoju zásadu jedna pieseň ročne zavŕšili minulý rok vo februári trackom Real. Nakoniec nasledovalo vydanie EP Take Shelter v auguste. Tu opäť zmenili vydavateľa na Polydor Records.


Ako Marilyn Manson načas prekazil hereckú kariéru

V rozhovore pre Digitalspy.co.uk nádejná britská skupina uviedla, že k syntetizátorom, ktoré tvoria základ jej zvuku, ju dostal Marilyn Manson. "Za svoje popové veci je podceňovaný. Keby ste počuli Mechanical Animals, je to naozaj dobrý popový album, ale nikto o tom nevie, lebo jeho imidž je tak smiešny," vyjadril sa Emre, ktorý má na starosti klávesové nástroje. Okrem Marilyna Mansona sa trojica inšpirovala kapelou Radiohead a R&B z 90. rokov.

Nebyť vášne pre tento mix zvukov, Olly Alexander by možno pokračoval vo svojej hereckej kariére. Vo Veľkej Británii totiž hviezdil v tínedžerskom seriáli Skins, ale zahral si aj vo filme The Riot Club alebo God Help The Girl. Keď sa nedávno ho spýtali, či sa plánuje k herectvu ešte vrátiť, nevylúčil to.

"Nesmieme byť nahovno!"

Na margo víťazstva sa líder vyjadril tak, že momentálne preciťujú koktejl emócií. Jedno je však isté, v júni vydajú album a keď vyjdú s kožou na trh, nemôžu sa pomýliť. "Je úžasné mať fanúšikovskú základňu a cítim ich podporu, ale nechcem ich sklamať," priznal Olly. "Teraz, keď už sú na našej strane, hovorím si: Ó, Bože, nikdy som nevedel, aký by to bol pocit, ale teraz cítim zodpovednosť za to, aby sme neboli nahovno."

Debutová nahrávka je však už celá napísaná, zostávajú len posledné úpravy a môžu valcovať rebríčky. Zatiaľ svojim fanúšikom posielajú osobnú výpoveď v podobe singla King.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/YearsAndYears