Festival Colours of Ostrava ponúkne svojim návštevníkom tradične okrem hviezd hlavného pódia ako The Cure alebo Florence + The Machine aj výnimočné zážitky z oblasti jazzu a súčasnej klasickej hudby. Medzi najnovšie ohlásenými menami sú aj Sons of Kemet či Paolo Fresu.

V unikátnom prostredí auly Gong sa tento rok predstaví americký Kronos Quartet, ktorý vďaka svojmu majstrovstvu a zároveň inovátorstvu patrí k najznámejším sláčikovým kvartetám na svete. Svoje kvality potvrdil aj minulý rok na Pohode. Z veľkých jazzových mien príde očarujúca japonská klaviristka Hiromi, podmanivý trubkár Paolo Fresu so svojím "diabolským" kvartetom, britský experimentálny saxofonista a klarinetista Shabaka Hutchings s formáciou Sons of Kemet v ojedinelej "XL" verzii so štyrmi bubeníkmi a nórsky trubkár Mathias Eick, ktorý je známy vrelým lyrickým tónom a spoluprácou s vydavateľstvom ECM. 

"Takto skvelo obsadený jazzový žáner sme v histórii Colours of Ostrava ešte nemali - čo meno, to veľká osobnosť, ktorá ponúkne našim návštevníkom neopakovateľné hudobné zážitky. Či už pôjde o Hiromi, ktorej divoká virtuózna hra na klavír je považovaná za 'prírodný zázrak', alebo o nezaraditeľných Sons of Kemet s dvoma bubeníkmi naviac," uvádza riaditeľka festivalu Zlata Holušová. "Sme taktiež hrdí, že sa po siedmich rokoch do Ostravy vráti Kronos Quartet, tentokrát čisto ako kvartet bez ďalších hudobníkov," dodáva Holušová.

Kronos Quartet, ktorý tvoria huslisti David Harrington a John Sherba, hráč na violu Hank Dutt a violončelistka Sunny Yang, už skoro pol storočia rúca predstavy o tom, že podobné telesá majú hrať klasickú hudbu v oblekoch. Od svojho vzniku v roku 1973 nadobudlo kvarteto neuveriteľne široký a žánrovo rozmanitý repertoár - od modernej klasiky cez experimentálnu avantgardu, minimalizmus, folk a rock až k world music a k vlastnej nadčasovej tvorbe. Kronos Quartet spolupracoval s populárnymi umelcami ako David Bowie, Laurie Anderson, Björk, Dave Matthews alebo Paul McCartney, a samozrejme aj s mnohými skladateľmi vážnej hudby ako sú Terry Riley, Arvo Pärt, Astor Piazzolla, Philip Glass, Henryk Górecki či Steve Reich. Nahrávali s hudobníkmi a autormi z Afriky, Blízkeho východu, Indie, Sibíru, Balkánu alebo Mexika a ich hudba sa objavila v mnohých filmových soundtrackoch.


Oslnivé skladateľstvo, virtuózna technika, nenapodobiteľná dynamická hra, do ktorej vášnivo vkladá celé telo, keď pri klavíri doslova tancuje, rýchlosť a "pankáčske" účesy - to sú slová, ktorými možno opísať jednu z najvýraznejších jazzových klaviristiek súčasnosti Hiromi Uehara. Skladateľka, ktorá s neuveriteľnou ľahkosťou prepája jazz s klasikou, rockom a ďalšími žánrami, odmieta svoju hudbu definovať. Vlastnými albumami dosť šetrí, prednosť dáva spoluprácam s vynikajúcimi hudobníkmi: s Triom Stanleyho Clarka získala Grammy, s Chick Coreom nahrávala aj koncertovala a s basgitaristom Anthony Jacksonom a bubeníkom Simonom Phillipsom tvorí The Trio Project. Medzi nezabudnuteľné zážitky však patria jej sólové vystúpenia, o čom sme sa viackrát mohli presvedčiť aj na slovenských pódiách.


Trubkára Paola Fresu zo Sardínie, nahrávajúceho a koncertujúceho v mnohých zostavách, obdivujú jazzmani z celého sveta. Medzi jeho spolupracovníkov a fanúšikov patria Dave Douglas, Uri Caine, Carla Bley, John Zorn, Ralph Towner, Dhafer Youssef, Nguyen Lê alebo Bill Frisell. Jeho najbližší spoluhráč z posledných rokov - kubánsky klavirista Omar Sosa, ktorý na Colours vystúpil minulý rok - o ňom povedal: "Pre mňa predstavuje hlas Paolovej trúbky zmes Cheta Bakera alebo Milesa Davisa s jemným dotykom Stredomoria. Niekedy je jeho hlas ako malý vtáčik, niekedy ako anjel, ktorý ide unikátnym smerom." Devil Quartet založil Fresu v roku 2004 a spolu s gitaristom Bebo Ferrom, kontrabasistom Paolinom Dalla Portom a bubeníkom Stefanom Bagnolim sa prepracovali k čisto unikátnemu akustickému zvuku, s ktorým oslňujú po celom svete. 


Shabaka Hutchings a jeho Sons of Kermet patria k vrcholovým veľvyslancom britskej jazzovej rebélie. S hráčom na tubu Theonom Crossom a dvoma bubeníkmi (Tom Skinner a Eddie Hickse) spájajú jazz v experimentálnych kombináciach s hip-hopom, grimeom, punkom, afrobeatom, dubom, africkou diasporou, karibským calypso, ska aj karnevalmi. Na Colours sa formácia predstaví v ojedinelej XL verzii - s dvoma bubeníkmi naviac. Hutchings hral so Sun Ra Orchestra, hviezdou ethio-jazzu Malatom Astatkom, búril sa v Melt Yourself Down a v roku 2016 bol prvýkrát nominovaný na Mercury Prize. Tretí album Sons of Kemet pomenovaný Your Queen Is a Reptile a nominovaný na Mercury Prize, sa podľa magazínu Wire stal najlepšou nahrávkou roku 2018 a vôbec jedným zo zásadných albumov posledných rokov. Zaradili sme ho aj do nášho výberu top albumov roka.


Štyridsaťročný nórsky trubkár Mathias Eick je takisto považovaný za jazzový fenomén. Ako skladateľ je otvorený viacerým vplyvom, no zároveň v severskom jazze jasne rozpoznateľný pre svoje atmosferické a melancholické melódie. Od samého začiatku získal dôveru producenta Manfreda Eichera z vydavateľstva ECM, aj keď sa Eickove dlhoročné pôsobenie v skupine Jaga Jazzist alebo hosťovanie u psychedelických post-rockerov Motorpsycho s estetikou ECM obchádzalo. Do nej sa vložil v nahrávkach Jacoba Younga, Iro Haarla alebo bubeníka Manua Katchého. Spolupracoval aj s Chick Coreom či Patom Methenym. Album Ravensburg, na ktorom prvýkrát v kariére spieva, pomenoval po rodisku svojej babičky a inšpiráciou sa mu stala rodina, deti a priatelia. Na Colours ho bude sprevádzať výnimočná kapela: basgitarista Audun Erlien, bubeník Torstein Lofthus, klavirista Andear Ulvo a huslista Håkon Aase. 


Colours of Ostrava 2019 sa uskutoční od 17. do 20. júla opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Medzi prvými oznámenými menami 18. ročníka festivalu boli The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Mogwai, Mariza, Shaka Ponk, Xavier Rudd a ďalší. Na 20 scénach ponúkne podujatie počas štyroch dní cez 350 programových bodov - popri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel nebudú chýbať ani diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprievodné aktivity. 

Aktuálna cena vstupeniek 114 EUR (2790 Kč) platí na limitované množstvo 9000 kusov. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.colours.cz.

Pozrite si aftermovie z ročníka 2018:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu pre Slovensku Zdenko Hanout. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Wojciech Wandzel

Súvisiaci interpreti: Hiromi, Kronos Quartet