Uplynulý týždeň priniesol okrem viacerých zaujímavých noviniek bohužiaľ aj jednu smutnú správu, ktorou bolo úmrtie Mac Daddyho zo skupiny Kriss Kross. Neočakávane sme sa však dočkali aj nového singlu od Lauryn Hill a nezaháľali ani Alicia Keys, John Legend alebo Talib Kweli. Na domácej scéne mala premiéru spoločná skladba Majka Spirita a Celeste Buckingham.

Mac Daddy zomrel v stredu 1. mája vo veku 34 rokov. Našli ho v bezvedomí v jeho atlantskom byte, odkiaľ ho previezli do nemocnice, no tam ho už mohli len vyhlásiť za mŕtveho. Príčinou úmrtia bolo pravdepodobne predávkovanie.

Chris "Mac Daddy" Kelly sa preslávil v 90. rokoch spolu s Chrisom "Daddy Mac" Smithom, s ktorým tvoril duo Kris Kross. Obaja mali len trinásť, keď ich v roku 1991 počas vystúpenia v atlantskom Greenbriar Mall objavil Jermaine Dupri. Podpísal s nimi zmluvu v mene svojho vydavateľstva So So Def a pod jeho vedením nahrali a vydali v roku 1992 debutový album Totally Krossed Out, ktorý obsahoval aj ich najväčší hit Jump. Viac čítajte TU.

Kris Kross - Jump

Hudobné novinky

O najväčšie prekvapenie sa bezpochyby postarala Lauryn Hill, ktorá po dlhom čase vypustila nový singel s názvom Neurotic Society (Compulsory Mix). Ako však naznačila, skladbu zverejnila predovšetkým na naliehanie vydavateľstva Sony Worldwide Entertainment, s ktorým len nedávno podpísala kontrakt. Dôvodom boli jej dlhy na daniach, ktoré síce nakoniec splatila, pobytu vo väzení sa však nevyhla. Čítajte viac TU.

Lauryn Hill - Neurotic Society (Compulsory Mix)

Celeste Buckingham oslávila 3. mája 18. narodeniny a túto príležitosť využila na predstavenie novej skladby I Was Wrong, v ktorej jej sekunduje Majk Spirit. Táto dvojica si tak zopakovala spoluprácu z roku 2011, keď nahrali track Ja a ty na Spiritovu debutovú sólovku Nový človek. K novinke už vznikol aj klip, ktorý nakrúcali v Kalifornii. Video bude mať premiéru 31. mája v bratislavskej Refinery Gallery, kde obaja interpreti absolvujú koncert so živou kapelou.

Majk Spirit & Celeste Buckingham - I Was Wrong

Len pred dvoma týždňami zverejnila Alicia Keys video k piesni Fire We Make s Maxwellom a už sme sa od nej dočkali ďalšieho klipu. Tentoraz sa vizuálneho spracovania dočkala skladba New Day, ktorú produkovali jej manžel Swizz Beatz a Dr. Dre. Oba tracky samozrejme pochádzajú z jej piatej štúdiovky Girl On Fire.

Alicia Keys - New Day

O soundtracku snímky Veľký Gatsby sme už písali niekoľkokrát a dnešok nebude výnimkou. Na svetlo sveta sa totiž dostala už aj skladba 100$ Bill, ktorú má na svedomí Jay-Z. Ten je tiež výkonným producentom celého soundtracku, ktorý je v predaji od 7. mája.

Jay-Z - 100$ Bill

John Legend koncom marca predstavil skladbu Who Do We Think We Are s hosťujúcim Rickom Rossom, ktorá sa bude nachádzať na jeho pripravovanom albume Love In The Future. Tento týždeň spevák vypustil k tracku aj avizované video.

John Legend feat. Rick Ross - Who Do We Think We Are

Talib Kweli v utorok konečne po približne polročnom odklade vydal novú štúdiovku Prisoner of Conscious. Tesne predtým ešte navnadil fanúšikov ďalšou ochutnávkou v podobe skladby Rocket Ships, v ktorej mu asistuje Busta Rhymes. Hviezdnu zostavu doplňuje RZA, ktorý track produkoval.

Talib Kweli feat. Busta Rhymes - Rocket Ships

Janelle Monáe nám pred dvoma týždňami dala možnosť vypočuť si prvý singel z jej chystaného druhého albumu The Electric Lady, ktorým sa stala pieseň Q.U.E.E.N. s hosťujúcou Erykah Badu. Speváčky nelenili a k spoločnej skladbe ihneď nakrútili aj video. To si môžete pozrieť práve teraz.

Janelle Monáe feat. Erykah Badu - Q.U.E.E.N.

Kanadský producent Marco Polo splnil, čo sľuboval, a svojim priaznivcom poskytol zdarma album Newport Authority 2. Ten obsahuje skladby, ktoré z právnych dôvodov nemohol zaradiť na svoju pripravovanú nahrávku PA2: The Director’s Cut. Na Newport Authority 2 rapujú napríklad legendy ako Rakim, Big Daddy Kane, Tragedy Khadafi, Lil Fame alebo The Artifacts. Album si môžete stiahnuť TU.

Marco Polo feat. Lil Fame - Fame For President

Skyzoo nás neprestáva zásobovať videami k jeho vlaňajšej vynikajúcej štúdiovke A Dream Deferred. Najnovšie prišla na rad skladba Range Rover Rhythm, ktorú produkoval Jahlil Beats. O réžiu čierno-bieleho klipu sa postaral Alex F. Ghassan.

Skyzoo - Range Rover Rhythm

Nové video má aj Cappadonna, ktorý vo februári vydal dvojdiskový album Eryth, Wynd & Fyre. Skladba Can't Believe It's Him, ku ktorej klip vznikol, sa však na ňom nenachádza. Prekvapivo pochádza z ešte Cappovho predchádzajúceho počinu The Pilgrimage z roku 2011.

Cappadonna - Can’t Believe It’s Him

Dnešnú porciu noviniek zakončíme v Česku, kde Rest a DJ Fatte momentálne pracujú na svojom spoločnom, zatiaľ nepomenovanom albume. Z neho po skladbe Blázen vypustili druhý singel, ktorým sa stala vtipná vec Sklerotik. Celý album by mal vyjsť na prelome septembra a októbra, samozrejme prostredníctvom Ty Nikdy.

Rest & DJ Fatte - Sklerotik

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Kriss Kross, Lauryn Hill