Hudobníčka, skladateľka a speváčka Grace Kelly aj napriek svojmu mladému veku zbiera jednu cenu za druhou. Na Slovensko pricestuje v rámci Bratislavských jazzových dní v piatok 26. októbra s projektom Grace.

Grace Kelly už od mala snívala, že sa stane saxofonistkou. Svoju prvú skladbu zložila keď mala iba sedem rokov a už ako 12-ročná vydala debutový album Dreaming. Postupne si budovala uznanie hudobných kolegov a kritikov, vďaka ktorým sa v šestnástich objavila medzi najlepšími v rebríčku jazzového časopisu Down Beat, a to ako najmladší takto ocenený talent všetkých čias.

Prelomovým albumom v jej kariére sa stala šiesta nahrávka Man With The Hat (2004), na ktorej spolupracovala s legendárnym saxofonistom Philom Woodsom. Na albume hosťoval aj pianista Monty Alexander, ktorý ju označil za najnadanejšiu a najcharizmatickejšiu hudobníčku, akú počas svojej kariéry stretol. Okrem skvelej hry na saxofón vyniká Kelly aj temperamentným speváckym prejavom, ktorým prekonáva svoje hudobnícke kolegyne.

Grace Kelly - Somewhere Over the Rainbow

Hviezdne spolupráce a prestížne ocenenia

Na svojich ďalších albumoch spolupracovala s hudobníkmi ako Lee Konitz, John Lockwood, Christian Scott, Russell Malo či Rufus Reid. Okrem toho hosťovala na vystúpeniach Esperanzy Spalding, Harryho Connicka Jr., Jamie Culluma, Dave Brubecka, Wyntona Marsalisa či Dianne Reeves.

Napriek svojmu mladému veku zbiera jedno ocenenie za druhým. Dosiaľ sa jej podarilo získať ceny Jazz Artist of the Year Boston Music Awards v rokoch 2008 a 2010, Best Jazz Artist Phoenix 2011 a tiež sa stala tohtoročnou držiteľkou National Jazz Act of the Year vo Phoenixe.

V New Yorku sa hovorí, že existujú iba dve skupiny jazzových fanúšikov – tí, ktorí Grace Kelly obdivujú, a tí, ktorí ju ešte nepoznajú. O talente tejto mladej saxofonistky sa môžete prísť presvedčiť na vlastné oči, konkrétne na 38. ročník Bratislavských jazzových dní, ktoré sa budú konať 26. až 28. októbra v Inchebe. Okrem Kelly sa tam predstavia aj mená ako Till Brönner, Dianne Reeves, Mario Biondi či Kool & The Gang. Ďalšie mená budú zverejnené v najbližších týždňoch.

Grace Kelly Quintet @ Festiwal Jazz na Starówce

Redakciu informovala Silvia Turnerová, PR manažérka Bratislavských jazzových dní. Viac na www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.

Foto: Facebook.com/GraceKellyJazz

Súvisiaci interpreti: Grace Kelly