Tretí ročník medzinárodného Festivalu perkusií World of the Drums sa bude konať už túto sobotu 11. októbra. Dom kultúry Ružinov bude opäť miestom stretnutia fanúšikov rytmov a hudby v jej rôznych podobách od latino jazzu cez world music, až po reggae a capoeiru.

Okrem koncertov v podaní skupín La3no Cubano, Thierry & Friends, Musica Medica, Drumstas, Batatimba či Abada Capoeira, sú v hlavnom večernom programe pripravené aj ďalšie aktivity, na ktoré bude vstup voľný. Zvedavé deti a ich rodičia si budú môcť napríklad vyskúšať spoločné bubnovanie a hru v sobotu doobeda pod vedením lektora Rytmiky o.z.

Od piatej hodiny je pripravený drumcircle pre začiatočníkov a pokročilejších bubeníkov. Rôzne chrastítka, djembe bubny a iné perkusie predvedie Tono Gúth a zapojí účastníkov do spoločnej bubnovačky. Drumcircle je kruh bubeníkov, kde hra a interakcia medzi účastníkmi je výbornou formou relaxácie a využíva sa aj pre svoje terapeutické pôsobenie.

Okrem populárnych slovenských kapiel bude hlavným ťahákom večerného programu trio Gabo Jonáš, Juraj Kalász a Eddy Portella s ich špeciálnym hosťom. Martin Verdonk, latino perkusionista a spoluhráč mnohých svetových hviezd, sa v Bratislave predstavil už minulý rok, kedy si získal publikum svojím spontánnym vystúpením s improvizovaným bubeníckym orchestrom, do ktorého zapojil slovenských perkusionistov aj ľudí z publika. Tento rok sa Verdonk predstaví aj ako skúsený lektor a učiteľ Hudobnej akadémie v Rotterdame. Pre hudobníkov bude 12. októbra viesť Rytmické dielne zamerané na latinskoamerické a kubánske rytmy i groovy.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

V sobotu sa DK Ružinov stane miestom stretnutia všetkých, ktorí sa chcú zabaviť a bližšie spoznať rytmickú stránku hudby a nástroje, ktoré rytmus tvoria. Perkusie a bubny sú srdcom hudby, ktoré určujú jej pulz. Spoločné hranie a bubnovanie je aj pre začiatočníkov nielen výbornou zábavou, ale aj uvoľnením, odbúrava napätie, dodáva energiu a predovšetkým prináša radosť z vlastnej kreativity zdieľanej so skupinou.

Organizátori festivalu pripravujú ešte jednu mimoriadnu akciu. V novembri vyvrcholia festivalové aktivity koncertom svetovej legendy Zakira Hussaina a jeho zoskupenia Majstri perkusií. V Slovenskom rozhlase vystúpia 5. novembra.

Zakir Hussain Zdroj: PR

Zdroj: PR
Foto: archív skupiny - La3nocubano.sk