Keď na Islande vybuchne sopka, pulzujúci život európskych letísk sa na chvíľu zastaví. Tentokrát sa však zo "Zeme ohňa a ľadu" chystá explózia, ktorá presmeruje mnohé lety na letisko v Trenčíne a život na ňom rozprúdi nevídaným spôsobom. Pristane tu totiž Björk.

Týmito slovami potvrdili organizátori festivalu Pohoda, ktorý sa tento rok uskutoční 9., 10. a 11. júla, zatiaľ najväčšie meno 19. ročníka. Speváčka, ktorá v januári nečakane vydala nový album Vulnicura, okrem Trenčína vystúpi aj na festivale Colours of Ostrava, ktorý sa koná len o týždeň neskôr - od 16. do 19. júla. V Ostrave sa mala hudobníčka predstaviť už v roku 2012, no pre zdravotné problémy musela vystúpenie zrušiť. Vďaka tomu tento rok vôbec po prvýkrát majú tieto pestrosťou a kvalitou lineupu podobné festivaly spoločného headlinera.

Podľa organizátorov Colours príde Björk do Ostravy s početnou kapelou a veľkým, takmer 20-členným sláčikovým orchestrom. Na pódiu by nemal chýbať ani o generáciu mladší talentovaný venezuelský producent Arca, ktorý okrem jej nového albumu spolupracoval aj na nahrávkach Kanyeho Westa (Yeezus, 2013) a FKA twigs (LP1, 2014). Projekcia pri koncerte ponúkne vizualizácie, ktoré vznikli špeciálne pre nadchádzajúcu jarnú výstavu Björk v MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku. Usporiadatelia Pohody vo svojej tlačovej správe tieto podrobnosti nezverejnili, no dá sa očakávať, že na oboch podujatiach pôjde o rovnaký koncert.


Posadnutá energiou aj inováciami

Björk je súčasťou hudobného biznisu od roku 1977, kedy ako 11-ročné dievča vydala eponymný album. V 80-tych rokoch pôsobila vo viacerých zoskupeniach ako KUKL či The Sugarcubes. Dospelú sólovú dráhu začala v roku 1993 albumom s názvom Debut. Pre jej hudbu je charakteristické búranie hraníc medzi žánrami. Vo svojich skladbách spája akustické a elektronické prvky s neúnavnou invenciou. Spolupracovala so symfonickými orchestrami, hip-hopovými beatboxermi či ženským inuitským zborom. "Som posadnutá energiou. Chcela by som do svojich uší vložiť všetku energiu sveta," hovorí. Pri svojej tvorbe sa dodnes pohybuje zaužívaných rytmických a harmonických vzorcov a využíva pestrú škálu zvukov, vrátane autentických samplov z prírody a bežného dňa.

Tradície, mytológiu a divokú prírodu Islandu spútava Björk do tónov a rytmov v piesňach ako All Is Full Of Love či Joga. Inšpirácia domovom sa tiahne celou jej tvorbou. Album Biophilia (2011) vydala ako sériu interaktívnych aplikácií. Tie sa stali súčasťou stálej zbierky Múzea moderných umení (MoMA) v New Yorku. To isté múzeum uvedie v marci tohto roku retrospektívnu výstavu venovanú rozmanitému dielu Björk. V januári vydala svoj ôsmy štúdiový album Vulnicura, ktorému dominuje téma lásky a žiaľu nad rozchodom. Práve dnes sme plánovali zverejniť jeho recenziu, vzhľadom na aktuálne festivalové novinky si ju však necháme na zajtra.

Od vydania Debutu predala Björk cez 20 miliónov albumov po celom svete. Štyrikrát vyhrala BRIT Awards, štyrikrát MTV Video Music Awards, trikrát UK Music Video Awards či 21-krát domáce Icelandic Music Awards. V roku 2010 získala prestížne ocenenie Polar Music Prize od Švédskej kráľovskej hudobnej akadémie za "hlboko osobnú hudbu a texty, precízne aranžmány a jedinečný hlas". Okrem toho bola 14-krát nominovaná na ocenenie Grammy. Za účinkovanie a hudbu k filmu Tanečnica v tme si vyslúžila nomináciu na Oscara, dve nominácie na ocenenie Zlatý glóbus a cenu pre najlepšiu herečku na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Jej hlas, piesne, albumy a videá sú súčasťou mnohých historických rebríčkov renomovaných hudobných časopisov.


Na Bažant Pohodu 2015 sa už predalo vyše 8000 permanentiek. V predaji sú permanentky za 89 €, vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany. Od soboty platí špeciálna Valentínska akcia pre držiteľov kariet CKM. Vďaka nej môžu držitelia kariet (ISIC, ITIC a EURO<26) získať zľavu 10 € z aktuálnej ceny trojdňovej permanentky. Predaj je limitovaný na dobu 10 dní (7.2. – 17.2.2014), v ponuke je 602 lístkov za zvýhodnenú cenu a je možný len formou Hometicket.

Zatiaľ potvrdení účinkujúci: Björk, Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tiken Jah Fakoly, Young Fathers, Omar Souleyman, Kuenta i Tambu, Tom Vek, Heymoonshaker, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor.

Informácie pre Hudba.sk poskytli PR manažéri Anton Repka za festival Pohoda a Zdenko Hanout za Colours of Ostrava.

Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk