Britská popová hviezda Elton John a jeho filmové ja, ktoré v aktuálnej snímke Rocketman stvárnil herec Taron Egerton, sa stretli v pondelok večer na jednom pódiu na koncerte v Hove v Sussexe v rámci turné Farewell Yellow Brick Road. Publikum potešili spoločným prevedením skladby Your Song, ktorá bola plná emócií.

Taron Egerton si za svoj výkon vo filme Rocketman vyslúžil obdiv kritikov, pričom sa nesnažil Eltona Johna úplne verne napodobňovať, ale ponúkol divákom vlastnú hereckú interpretáciu speváka v jeho mladších rokoch. 29-ročný herec sa na pódiu v Hove objavil v tričku s dúhou na podporu LGBTI komunity, pričom s Eltonom Johnom sa vrúcne zvítali. Následne sa hudobník, oblečený v honosnom ružovom župane a v srdiečkových okuliaroch, odobral ku klavíru a začal hrať skladbu Your Song, ktorá ho vyniesla na vrchol.

Ich spoločné vystúpenie bolo plné vzájomnej úcty a obdivu, čo publikum ocenilo burácajúcimi ováciami. Na záver vystúpenia sa ešte rozlúčili objatím a Egerton dal spevákovi bozk na líce. 


Your Song ako kľúčová skladba

Aj v samotnej snímke Rocketman mala skladba Your Song výnimočné miesto, pričom je stelesnením magického prepojenia Eltona Johna s jeho verným textárom Berniem Taupinom. "Bolo veľmi dôležité, aby hudbu, ktorú som zložil a nahral, spieval Taron. Chcel som jeho interpretáciu mňa prostredníctvom Bernieho textov a mojej hudby - nie iba hranie," uviedol Elton John, ktorý zveril Tarona Egertona do rúk slávneho britského producenta Gilesa Martina. 

"Nechcel som byť v tieni Tarona a pozerať sa len na celý ten proces. Dôveroval som im v tom, čo potrebovali urobiť umelecky. Keď som to potom spätne počúval, bol som prekvapený z výsledku. Spraviť dobre hudbu bolo najdôležitejšie, pretože skladby vo filme sú súčasťou príbehu," dodal Elton John. 


Elton John vyrazil na turné Farewell Yellow Brick Road minulý rok v septembri, pričom má v pláne absolvovať 300 koncertov. Turné získalo ocenenie Billboard Music Award v kategórii Top Rock Tour. Koncertnú šnúru zakončí 16. decembra 2020 v Londýne. 


Zakázaný Rocketman

V súvislosti s filmom Rocketman sa však pravidelne objavujú aj správy o jeho cenzúre. Po tom, ako v Rusku distribútor niektoré scény nechal vystrihnúť, prišiel dokonca úplný zákaz jeho premietania. Stalo sa tak v malom tichomorskom štáte Samoa, pričom dôvodom je zobrazenie spevákovej homosexuality vo filme.

Okolo 97 percent obyvateľov Samoy sú kresťania a spoločnosť je považovaná za konzervatívnu a tradičnú. Na základe zákona z roku 2013 je tam sodomia trestným činom, za ktorý hrozí až sedemročný väzenský trest, a to dokonca aj v prípade obojstranného súhlasu.

Hlavný cenzor Leiataua Niuapu Faaui sa pre noviny Samoa Observer vyjadril, že homosexuálne aktivity zobrazované vo filme sú v rozpore so zákonmi krajiny a nezapadajú do kultúrneho a náboženského presvedčenia obyvateľstva.

Spevák a tvorcovia jeho biografie už začiatkom júna ostro kritizovali rozhodnutie ruského distribútora cenzurovať niektoré časti filmu, medzi nimi homosexuálne scény a užívanie drog. Podľa ich názoru ide o "smutný odraz rozdeleného sveta, v akom stále žijeme, ako aj toho, ako vie byť stále kruto odmietavý k láske medzi dvoma ľuďmi," uviedli v stanovisku.

Autorka: Marína Valentovičová + SITA (časť o cenzúre na Samoe)
Foto: Ben Gibson

Súvisiaci interpreti: Elton John