Speváčka ZAZ, ktorá svojím jedinečným štýlom a typicky francúzskym šarmom očarila hudobných fanúšikov po celom svete, príde svoj prvý koncert na Slovensku v novembri odohrať s čerstvo vydaným albumom. Bude sa volať Paris a bude poctou francúzskej metropole. Bratislavskému publiku ho spolu so staršími hitmi predstaví v NTC.

Novinku Paris koprodukoval legendárny Quincy Jones, ktorý je podpísaný pod najslávnejšími nahrávkami Michaela Jacksona. Ďalšími zvučnými menami, ktoré sa na nahrávke podieľali sú žijúca ikona francúzskej hudby Charles Aznavour, jazzman John Clayton a talentovaná kanadská jazz-popová speváčka Nikki Yanofsky.

ZAZ platňu poňala ako poctu mestu, do ktorého sa pred ôsmimi rokmi presťahovala. Prespievala na ňom viaceré známe skladby o Paríži z repertoáru Edith Piaf, Mauricea Chevaliera, Charlesa Aznavoura či Charlesa Treneta. Tretí album ZAZ vyjde 10. novembra.

34-ročná speváčka je najväčšou francúzskou hviezdou novej generácie a býva často označovaná za novú Edith Piaf. Mimoriadnej obľube sa teší aj u našich českých susedov, kde už odohrala niekoľko koncertov. Tento rok vystúpi prvýkrát aj na Slovensku, a to 28. novembra v Bratislave. Koncert sa mal pôovodne konať v Hant aréne na Pasienkoch, no pre veľký záujem slovenského publika zmenili organizátori miesto koncertu na Aegon Arénu v NTC s väčšou kapacitou.

Aktualizácia (16.9.): Pozrite si čerstvo zverejnený videoklip k novinke Paris sera toujours Paris.


Trailer k albumu:


Biografia

ZAZ
, vlastným menom Isabelle Geffroy, očarila svet pesničkami, v ktorých sa snúbi tradícia cigánskeho jazzu, francúzskeho šansónu, melodického popu, swingu a pouličného šramlu s príchuťou latinsko-americkej hudby a flamenca. Študovala hru na husliach, gitare, klavíri a zborový spev na konzervatóriu, bojové umenie kung-fu a popri tom vystupovala s pouličnými jazzovými kapelami. Vďaka tomu má v sebe zdravú dávku sociálneho cítenia z pohľadu umelkyne, ktorá si v Paríži zarábala hraním na uliciach a súčasnú popularitu na koncertoch si tvrdo odpracovala. Mnohí diváci si so Zaz vo francúzskom jazyku odspievali jej prvý veľký hit Je veux, v ktorom spieva o tom, že ku šťastiu nie sú potrebné peniaze.

S odstupom spomína na prelomový moment svojej kariéry takto:

"Samozrejme, že aj ja potrebujem k životu peniaze, aby som mohla platiť nájomné a kupovať si jedlo ako všetci ostatní ľudia. Táto pesnička však vznikla v období, keď som sa rozhodla skončiť s každodenným spievaním v kabaretnom bare za pevný honorár. Pravidelné spievanie v bare ma robilo smutnou, všetko sa stále opakovalo dookola a mňa pritom stále poháňala túžba spoznávať nové veci a objavovať samú seba. Mala som na výber: zostať a zomrieť, alebo ísť ďalej. Rozhodla som sa ísť. Nemala som vtedy žiadnu inú prácu ani istú budúcnosť, čakalo ma spievanie vlastných piesní na ulici. Nevedela som, z čoho budem platiť nájomné, z čoho budem žiť. Peniaze ma však nedokážu udržať na mieste, dodnes je mojím hnacím motorom predovšetkým túžba spoznávať a objavovať nové veci," hovorí speváčka, ktorá dnes vďaka hudbe cestuje po celom svete.

Momentálne boduje s novým albumom Recto Verso, ktorý je rovnako úspešný ako jej debut s názvom ZAZ. Ten zaznamenal úspech nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku, Belgicku a ďalších krajinách, v ktorých vďaka nej dokonca zaregistrovali zvýšený záujem tínedžerov o výučbu francúzštiny. Väčšinu skladieb zložila ZAZ sama, s niektorými prispel francúzsky pesničkár Raphael Haroche. Z albumu sa dodnes predali takmer dva milióny nosičov. 


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text správy bol doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Zaz