Spevák a skladateľ Robert Plant tento týždeň uviedol na trh nový album Lullaby and... The Ceaseless Roar, ktorý patrí medzi najočakávanejšie nahrávky tohto roka. Bývalý líder už nefungujúcej kapely Led Zeppelin predstavil album v deň jeho vydania (8.9.) naživo na iTunes festivale. Okrem toho zverejnil aj videoklip k pilotnému singlu.

Novinka Lullaby and... The Ceaseless Roar už desiatou platňou v sólovej kariére Roberta Planta. Zároveň je však prvým štúdiovým albumom, ktorý hudobník nahral so svojou aktuálnou kapelou The Sensational Shape Shifters. Technicky v podstate ani nejde o sólovku, keďže na tvorbe všetkých jedenástich skladieb albumu sa podieľali všetci členovia kapely.

"Je to intenzívna a energická nahrávka, v ktorej sa africká hudba a nadšenie stretávajú s Led Zeppelin," uviedol na margo novinky Robert Plant. "Som veľmi rád, že môžem pracovať s The Sensational Space Shifters. Vychádzajú zo vzrušujúcich oblastí súčasnej hudby. Už som niečo zažil, a tak som sa sám seba pýtal, či mám čo povedať. Či mám v sebe, v mojom srdci, ešte nejakú pieseň. Rozumiem životu a tomu, čo som zažil. Cestou prichádzajú rôzne očakávania, sklamania, radosti, otázky a silné vzťahy. Teraz dokážem vyjadriť moje pocity cez melódiu, silu a tranz v kaleidoskope zvuku, farby a priateľstva," dodal.

Prvé recenzie na album sa objavili ešte pred jeho vydaním a podľa aktuálneho skóre na portáli Metacritic.com (83/100) patrí medzi najlepšie nahrávky, ktoré tento rok vyšli. Darí sa mu aj komerčne, vďaka vystúpeniu na spomínanom iTunes festivale sa v pondelok na pár hodín dostal až na prvé miesta rebríčkov v desiatkach krajín sveta, vrátane Slovenska. Vydanie nahrávky potom podporilo aj zverejnenie surrealistického videoklipu k singlu Rainbow. O réžiu pôsobivého animovaného videa sa postaral Brett Sullivan.


Spolupráca s Jackom Whiteom?

Plant v utorok v rozhovore s fanúšikmi na Facebooku prezradil, že plánuje spoluprácu s americkým hudobníkom Jackom Whiteom, známym z formácií The Raconteurs, The Dead Weather či z už nefungujúceho dua The White Stripes. "Rád by som s ním nahral singel. Rád by som spravil pieseň Love Me, ktorú pôvodne nahral The Phantom. V skutočnosti cestujem v nedeľu do Nashvillu a môžem to spraviť hneď v pondelok ráno," uviedol Plant.

Robert Anthony Plant sa narodil 20. augusta 1948 vo West Bromwich v Staffordshire. Preslávil sa v spomínanej legendárnej kapele Led Zeppelin. Rozpad jednej z najvplyvnejších a najpredávanejších kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Johna Bonhama. Plant svoju prvú sólovú štúdiovku Pictures at Eleven vydal v júni 1982. Počas sólovej kariéry spolupracoval napríklad so skupinami ako Priory of Brion, Strange Sensation alebo Band of Joy, s bývalým kolegom a gitaristom Led Zeppelin Jimmym Pageom, či so speváčkou Alison Krauss, s ktorou za album Raising Sand (2007) získal v roku 2009 päť cien Grammy.

Pozrite si krátke dokumenty o albume Lullaby and... The Ceaseless Roar:


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Rollingstone.com, Warner Music)
Foto: PR/Warner Music

Súvisiaci interpreti: Robert Plant