Siedmy ročník Uprising Reggae Festivalu, ktorý sa uskutoční 22. a 23. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, okrem iných navštívi aj jamajská legenda Jimmy Cliff so svojimi hitmi I Can See Clearly Now, Vietnam či Many Rivers To Cross.

Jimmyho Cliffa preslávila hlavná úloha v prvom jamajskom veľkofilme Harder They Come, ktorý predstavil svetu reggae a jeho odkaz ešte predtým, ako ktokoľvek mimo Jamajky poznal meno Bob Marley. Jimmy Cliff je žijúca ikona reggae, rocksteady a ska, a aktívne pôsobí na scéne už neuveriteľných 50 rokov. Jeho ostatná nahrávka Rebirth, ktorú produkoval Tim Armstrong (frontman punk-rockovej kapely Rancid), získala minulý rok cenu Grammy za najlepší reggae album.

Jimmy Cliff vystúpi na Uprisingu 2014 Zdroj: PR

Svoje prvé hity Hurricane Hattie a Dearest Beverly nahral Jimmy ako teenager. Bol to práve on, kto v tom čase objavil talent Boba Marleyho a dohodol nahrávanie jeho prvých skladieb v Beverley's Records. Po Jimmyho nezhode s Chrisom Blackwellom, majiteľom Island Records, sa stal Bob Marley tým umelcom, na ktorého Blackwell "aplikoval" stratégiu pôvodne naplánovanú pre Cliffa a spravil z neho nesmrteľnú svetovú hviezdu. Zvyšok príbehu poznáte.

Jimmy Cliff je však dodnes po Marleym najvýraznejšia postava reggae a je právom jediným žijúcim nositeľom najvyššieho jamajského vyznamenania OM (Order of Merit) za zásluhy v umení a hudbe. Medzi jeho najslávnejšie hity patria I Can See Clearly Now, Wonderful World, Beautiful PeopleVietnam, Many Rivers To Cross, We All Are One, Wild World, či You Can Get It If You Really Want. Počúvajte na Deezeri


Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu.

Foto: Facebook.com/jimmycliffmusic

Súvisiaci interpreti: Jimmy Cliff