Tento rok si svet pripomína 190 rokov od narodenia a 130 rokov od úmrtia slávneho českého skladateľa, zbormajstra a organizátora hudobného života Bedřicha Smetanu. Práve dnes je deň druhého zo spomínaných výročí - autor svetoznámeho symfonického diela Má vlast a opier Hubička, Libuše alebo Prodaná nevěsta zomrel 12. mája 1884.

Bedřich Smetana, narodený 2. marca 1824 v českej Litomyšli, hral na husle od piatich rokov, hoci jeho otec pre jeho hudobné nadanie nemal pochopenie. Absolvoval gymnázium v Plzni a potom odišiel za prácou do Prahy, kde sa živil ako učiteľ hudby. V tom období začal aj komponovať. V roku 1848 založil vlastnú hudobnú školu a oženil sa. Roky 1856 až 1861 boli pre neho veľmi šťastné - strávil ich vo švédskom Göteborgu, kde našiel pozorné a prajné obecenstvo. Tu sa venoval dirigovaniu a komponovaniu. Po návrate do Prahy musel čeliť nielen finančným problémom, ale aj neprajnosti v umeleckých kruhoch.

Úspech mu zaistilo až uvedenie opier Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta. Získal pozíciu dirigenta orchestra Dočasného (Prozatímního) divadla v Prahe, ale pokoja sa nedočkal, bol nútený čeliť kritike, ktorá spochybňovala jeho vlastenecké a umelecké zmýšľanie. V roku 1874 ho postihla strašná tragédia – v dôsledku nervového ochorenia ohluchol na jedno ucho. Onedlho uprostred tvorivých síl stratil sluch úplne a aktívneho pôsobenia sa musel vzdať.

Jeho nádej na vyliečenie sa nenaplnila, napriek tomu tvoril v ústraní v Jabkeniciach, kde žil s rodinou svojej dcéry. Z tohto obdobia pochádzajú jeho ďalšie diela. Sú to opery Tajemství, Hubička, Čertova stěna, dve sláčikové kvartetá, klavírne cykly Sny a České tance. Už úplne hluchý dokončil cyklus šiestich symfonických básní Má vlast, ktorého najznámejšou súčasťou je Vltava.

V roku 1881 na slávnostnom otvorení Národného divadla (ND) v Prahe v premiére uviedli jeho operu Libuše, ktorú obecenstvo aj kritika prijala s neobyčajným nadšením. Naďalej sa venoval tvorbe napriek tiesnivému poznaniu, že zhoršenie zdravotného stavu nie je vylúčené. Začiatkom roku 1884 bola rodina nútená umiestniť ho do ústavu pre duševne chorých v Prahe. Tu zomrel 12. mája 1884 vo veku iba 60 rokov.


Zdroj: TASR
Foto: Classicfm.com

Súvisiaci interpreti: Bedřich Smetana