Česká kapela Stromboli, ktorá svoje zatiaľ jediné dva albumy vydala v druhej polovici 80. rokov, odohrá 4. decembra v Prahe špeciálny koncert. V O2 aréne by okrem známej tvorby z nahrávok Stromboli (1987) a Shutdown (1989) mala predstaviť aj úplne nové skladby.

Stromboli založil v roku 1986 Michal Pavlíček, jeden z najlepších českých gitaristov a uznávaný autor rockových opusov a balád. Známy je najmä ako člen legendárneho Pražského výběru, ktorého členovia sa na projekte Stromboli tiež podieľali, či už ako členovia alebo ako hosťujúci hudobníci.

"Keď som skladal hudbu pre tento projekt, čítal som knihu o sopkách a sopečné besnenie ma fascinovalo. Stromboli sa mi páčila, s akou hrdosťou trčí z nekonečného mora a že je to jediná nonstop činná sopka v Európe. No zásadným impulzom pre mňa bolo osudové stretnutie s Bárou Basikovou, ktorá sa pre mňa stala hlavnou inšpiráciou. Snažil som sa dostať do hudby čo najviac emócií a abstraktných pocitov. Bolo to aj akési snové vytrhnutie z reality, jednoducho Veliké lalulá (názov piesne Stromboli, pozn. SITA)," uviedol Pavlíček.

Formácia sa na decembrovom koncerte predstaví v pôvodnej zostave, ktorej súčasťou sú známi hudobníci Bára Basiková (spev), Klaudius Kryšpín (bicie), Vendula Kašpárková (klávesy), Vilém Čok (basgitara), Vladimír Guma Kulhánek (basgitara), Jiří Veselý (basgitara) a pripojí sa aj Roman Dragoun (klávesy). Na spomínaných nahrávkach s formáciou spolupracovali aj ďalšie známe osobnosti českej scény - napríklad Michael Kocáb, Iva Bittová, Zuzana Michnová, Michal Horáček, Ondřej Hejma alebo Lešek Semelka.

Kapela ukončila činnosť krátko po vydaní druhého albumu Shutdown (1989). Pavlíček v roku 2001 vydal ešte dvojalbum Stromboli in Quartet, ktorý obsahuje aj reedíciu nahrávky Shutdown. V tom istom roku kapela vystúpila napríklad v niekdajšej pražskej Paegas aréne.


Zdroj: SITA (iDnes.cz, Michalpavlicek.com)
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Stromboli