John Lennon raz povedal, že The Beatles sú populárnejší ako Ježiš. Nie je ani tak dôležité, či to bola pravda, isté je však to, že si to mohol dovoliť povedať. Veľká sláva pritom pre celú kapelu znamenala poriadne turbulentné a divoké časy. O tomto magickom období sa teraz rozhovoril Paul McCartney a prišlo aj na trepanáciu lebky či spoločnú masturbáciu.

Ak sa Paul McCartney a John Lennon zatvorili do štúdia, nikdy odtiaľ nevyšli so sklonenými hlavami, že dnes to teda nepôjde. Vždy sa im podarilo urobiť pieseň - a dobrú pieseň. Bolo to nesmierne tvorivé, intenzívne a aj šialené obdobie. Svedčí o tom aj najnovší rozhovor McCartneyho v rozhovore pre magazín GQ, v ktorom okrem iného prezradil, že John Lennon v istej dobe uvažoval nad podstúpením trepanácie lebky.

Ide o historickú "liečebnú" metódu, pri ktorej do bola do lebky pacienta navŕtaná malá diera. Tento krutý úkon sa vykonával z rôznych dôvodov - proti zlým duchom, pri migrénach, na zlepšenie duševného zdravia či uvoľnenie tlaku v hlave.

"Všetci sme o tom čítali v 60. rokoch. Staroveké umenie trepanácie lebky, ktoré nadobudlo svoju hodnotu, pretože staroveké musí byť dobré," spomína 76-ročný hudobník, ktorý však na Lennonove úvahy odpovedal šibalsky: "Pozri, John, skúsiš to a dáš mi vedieť, aké to bolo." Našťastie však k realizácii tohto nápadu nedošlo a ani samotný McCartney si nie je istý, či svoj návrh mohol Lennon myslieť naozaj vážne. 


Doposiaľ nevypovedané pikošky aj potvrdené historky

Na otázku, či skutočne prišiel John Lennon na jednu z posledných skúšok The Beatles a povedal, že je Ježiš Kristus, Paul McCartney odpovedal: "Na to si nespomínam. Myslím si, že by som si to pamätal. Bol však ten typ chlapca, ktorý by to mohol urobiť. Myslím, že na obale albumu Sgt. Pepper chcel mať Ježiša Krista aj Hitlera."

Na obal vtedy dávali slávnych ľudí a zásadný Lennonov argument vraj bol, že aj Hitler je slávny. "Áno, ale John, snažíme sa dať na obal hrdinov a on nie je tvoj hrdina. Winston Churchill je tvoj hrdina, John," povedal vtedy McCartney Lennonovi, ktorý bol veľkým fanúšikom najslávnejšieho britského premiéra.

"Bol veľmi vtipný, úžasný a rád posúval hranice. Bolo veľmi zábavné byť vedľa niekoho takého. Sú to skvelí ľudia, ale nemôžete robiť vždy to, čo navrhnú," uviedol na adresu svojej hudobnej "dvojičky" McCartney, ktorý si bol s Lennonom veľmi blízky aj v súkromí. V rozhovore dokonca prezradil, že raz, počas divokej párty noci, prišlo aj na ich spoločnú masturbáciu, keď sa vytvorila osamotená skupina - Paul, John a jeho traja priatelia.

"Všetci sme sedeli na stoličkách, svetlo bolo vypnuté a niekto začal masturbovať, tak sme to robili všetci," spomína McCartney. Navzájom sa pritom "inšpirovali" menovaním slávnych krások, napríklad Brigitte Bardot, až kým sa celé bizarné posedenie nezmenilo na srandu: "Myslím, že to bol John, kto vtedy vykríkol meno Winston Churchill," prezradil magazínu GQ Paul, ktorý túto skúsenosť označil za dobrú neškodnú zábavu. "Nikomu to neublížilo. Dokonca ani Brigitte Bardot."


The Beatles spolu zažili obdobie experimentovania, McCartney však odmieta, že by praktizovali nejaké orgie. Priznal však, že v sexuálnych veciach bol John Lennon otvorenejší novým skúsenostiam. Známou historkou je, že členovia kapely boli svedkami toho, ako George Harrison v sedemnástich rokoch prišiel o panenstvo. Bolo to ešte počas tzv. "Hamburg Days", predtým než sa kapela stala svetovým fenoménom, takže počas pobytu mimo domova nemali každý svoje súkromie a prespávali spoločne v jednej izbe. Harrisonovi spoluhráči tak počúvali, ako sa mu v posteli darí, a na konci "akcie" mu vraj svorne zatlieskali.

Tento príbeh sa dostal na svetlo sveta ešte v roku 2000 vďaka samotnému gitaristovi, ktorý ho vyrozprával v knihe The Beatles Anthology, no žiadny zo žijúcich členov odvtedy jeho pravdivosť nepotvrdil. Ringo Starr nemohol, pretože v tom čase bol ešte bubeníkom "chrobákov" Pete Best, a Paul McCartney tak urobil až teraz.

"Myslím, že je to pravda... Viem, že sme tam mali jednu väčšiu posteľ a dve poschodové postele, takže ak niekto z nás prišiel s dievčaťom, mohli byť len v tej posteli zakrytí paplónom a nebolo ľahké niečo robiť tak, aby si to ostatní nevšimli," potvrdzuje McCartney, podľa ktorého aj táto extrémna blízkosť hudobníkov prispela k tomu, že sa The Beatles stalí tým, čím boli. "Tá vynútená blízkosť je niečo, čo vždy prirovnávam k vzťahom chlapov na vojne. Všetci v tých istých kasárňach. Vždy sme si boli veľmi blízki a nalepení jeden na druhom, aj preto sme si absolútne rozumeli."

Paul McCartney vydal minulý týždeň svoj 18. štúdiový album s názvom Egypt Station a len včera zverejnil aj videoklip k tretiemu singlu z nahrávky s názvom Fuh You. Album mal okrem zaujímavých spomienok v rozhovore aj iné netradičné promo - slávny Brit absolvoval v šou Jimmyho Fallona "výťahovú scénku" a vzniklo z toho zábavné video.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: AP Photo/Scott Audette

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney