Tvorcovia hudobného filmu Rytmus - Sídliskový sen zverejnili oficiálny plagát očakávanej snímky o najznámejšom slovenskom raperovi. Titul v réžii Mira Drobného, ktorý nakrúcali osem rokov, sa do kín dostane 20. augusta. Ako uvádzajú tvorcovia, film odhalí veci, ktoré fanúšikovia o kontroverznom interpretovi doposiaľ nevedeli.

"Plagát je výtvarnou skratkou celého filmu. Je to spôsob ako dostať 90 minút filmu do jedného vizuálu a to nie je vôbec jednoduché. Náš plagát vznikal viac ako tri mesiace," popísal tvorbu vizuálu režisér a scenárista Miro Drobný. "Vyberali sme z niekoľkých verzií. Posledné slovo mal však Rytmus," doplnil filmár.

"Uvažoval som aj nad možnosťou, že budem na plagáte nahý, tak ako vo filme, no nakoniec som to zrušil, lebo dospelý nahý chlap vyzerá divne," hovorí raper, vlastným menom Patrik Vrbovský. "Nahotou" pritom naráža na fakt, že vo filme fanúšikom ukáže svoje skutočné intímne ja. V snímke Sídliskový sen účinkujú jeho najbližší - otec, ktorý ho v detstve opustil, matka, otčim a súrodenci, s ktorými vyrastal na sídlisku v Piešťanoch, či dokonca triedna učiteľka. Diváci sa dozvedia aj o jeho vzťahoch s bývalými či súčasnou priateľkou Darou Rolins a samozrejme nechýbajú ani spolupracovníci a kamaráti z Kontrafaktu a hip-hopovej scény.

Plagát podľa tvorcov stavia na symboloch doby, v ktorej Rytmus vyrastal - sídlisko, asfalt, detstvo, nápisy kriedou na chodníku. Jeho ústredným motívom je písmo malého chlapca v kontraste s plačúcou tvárou dospelého muža. Tvorcovia na oficiálnej stránke filmu na Facebooku okrem vizuálu zverejnili aj krátke video zobrazujúce jeho výrobu.


Nie o drahých autách, ale o rodine

"Prvé reakcie divákov po zhliadnutí filmu na kontrolných projekciách sú vzácne rovnaké. Silné emócie, výraz prekvapenia, že videli niečo neočakávané a potom vzápätí otázka: 'To vám Rytmus dovolí zverejniť?' Film teda určite nie je pomníčkom Rytmusovej 'slávy', ani retrospektíva jeho tvorby, ani nič, na čo je divák zvyknutý z filmov o zaslúžilých umelcoch. Filmom odkrývame zložité vzťahy rodiny, ktorých je v Čechách a na Slovensku stále viac. Rodiny, kde každý jej člen má iné priezvisko, kde musíte používať prívlastky nevlastný, vlastný či biologický, ale najmä rodiny, ktorá 38 rokov zápasí s rasizmom okolia, ale paradoxne aj s láskou v jej vnútri," uvádzajú tvorcovia na oficiálnej stránke filmu Sídliskový sen.

"Napriek tomu sa z rómskeho čašníka vyrastajúceho v 'gádžovskej' rodine stala za 8 rokov nakrúcania filmu známa osobnosť, idol mládeže. Vydáva albumy v desaťtisícových nákladoch, bol porotcom SuperStar a na internete majú jeho videá viac ako 200 miliónov zhliadnutí. Intímne spovede Rytmusových najbližších vykreslia komplikovanú skladačku jeho komplikovanej osobnosti. V Rytmusovom živote si mnohí z vás nájdu aj ten svoj príbeh. Pochopia, že Sídliskový sen nie je o drahých autách, retázkach a hodzinách, ale o niečom úplne inom."

Už skôr bol zverejnený 90-sekundový teaser časozberného dokumentu s archívnymi zábermi od Vrbovského detstva až po začiatky Konktrafaktu.


Rytmus, vlastným menom Patrik Vrbovský, začínal v skupine Kontrafakt, neskôr sa však vydal aj na sólovú dráhu. Na konte má albumy Bengoro (2006), Kral (2009) a Fenomen (2011) i výberovky Si zabil (2008) a Jediný čo hreší (2012). Len pred pár dňami vydal raper kompiláciu The best of the best, ktorá obsahuje jeho vlastný výber najlepších skladieb sólovej kariéry.

Informácie pochádzajú od Daniely Stričkovej zo spoločnosti MyFlow a z archívu agentúry SITA. Článok bol redakciou doplnený o ďalšie podrobnosti z webu o filme sidliskovysen.sk.

Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Rytmus