Kultová americká prog-metalová skupina Fates Warning, ktorá tento rok oslavuje 30 rokov na scéne, odohrá v sobotu 17. marca koncert v bratislavskom Majestic Music Clube. Bude to jej premiérové vystúpenie na Slovensku.

Fates Warning (FW) sú spoločne s krajanmi Dream Theater a Queensryche považovaní za popredných priekopníkov a propagátorov hudobného štýlu progressive metal. S kapelou Dream Theater ich v poslednom období spája aj meno jej niekdajšieho člena Kevina Moora, ktorý sa ako producent a inštrumentalista podieľal na posledných dvoch albumoch FW - Disconnected (2000) a FWX (2004). Navyše si s nimi niekoľkokrát zahral aj ich priateľ a fanúšik Mike Portnoy, nakoľko bubeník Mark Zonder s FW už dlhšie nepôsobí.

Fates Warning (bicie: Mike Portnoy) - Another Perfect Day

FW sú považovaní za odvážnych metalových experimentátorov s presahmi do iných žánrov a skvelých hudobníkov, ktorí radi využívajú neštandardné kompozičné postupy. Pod neustály hudobný vývoj skupiny sa podpísali aj viaceré personálne obmeny. Výnimkou je len dodnes pôsobiaci zakladajúci člen skupiny - gitarista Jim Matheos, ktorý má na zvuk kapely výrazný vplyv. Na rozdiel od mnohých metalových gitaristov netrpí "záchvatmi šprintujúcich prstov a nekonečných sól", ale sústreďuje sa na dokreslenie nosných melódií do najmenších detailov a často sa zaujímavým spôsobom pohráva s rytmikou skladby.

Od roku 1997 najprv ako hosť, neskôr ako plnohodnotný člen, prijal členstvo v skupine známy basgitarista Joey Vera (hral v skupinách Anthrax, OSI, Armored Saint). Vera účinkuje aj v spoločnom projekte OSI s Moorom, Matheosom a Portnoyom a v Arch/Matheos. Do Bratislavy FW privedie spevák a frontman Ray Alder. Za bicími nástrojmi ako hosť naposledy absolvoval so skupinou turné Nick DiVirgilio (Spock's Beard, Genesis, Peter Gabriel, Tears For Fears), pre aktuálne koncertovanie ponuku prijal Bobby Jarzombek (Halford, Riot, Sebastian Bach).

Fates Warning doposiaľ nahrali desať štúdiových albumov, debutovým bol v roku 1984 Night On Bröcken, zatiaľ najnovším je FWX z roku 2004. K diskografii skupiny patria aj dva koncertné záznamy a jedna kompilácia. Albumy Parallels (1991), A Pleasant Shade Of Gray (1997) a Disconnected (2000) produkoval známy producent Terry Brown (spolupracoval s kapelami Rush, The Rolling Stones, The Who či Eagles).

Fates Warning - Point of View

Lístky na koncert sú v predaji v sieti Ticketportal za 28 eur na státie a 33 eur na sedenie.

TASR informoval Raymond Kaňa zo spoločnosti Double Head Productions.

Zdroj: TASR
Foto: Fateswarning.com

Súvisiaci interpreti: Fates Warning