Značka Converse je s hudbou spojená odnepamäti a dokazuje to aj svojimi aktivitami v Česku a na Slovensku. V Prahe od marca 2013 funguje Converse skúšobňa, kde si okrem iného môžu muzikanti zapožičať hudobné nástroje a už druhý rok sa tam konajú pravidelné koncerty pod hlavičkou Keep Prague Loud. Novinkou sú hudobné workshopy, ktoré mieria aj na Slovensko.

V bratislavskom priestore Slowatch (Laurinská 19) sa na jar odohrajú dva workshopy, ktoré spoja kreatívny prístup značky Converse a talentované osobnosti súčasnej hudobnej scény. Vítaní sú všetci hudobní nadšenci a zvedavci.

Bicie aj modulárne syntetizátory

Prvý workshop, ktorý sa uskutoční už vo štvrtok 16. apríla, sa venuje bicím nástrojom pod vedením dvojice Hulo van Doski a Jaroslav Šollar. Hulo, známy aj ako bubeník kapely Ska-Pra Šupina, je hudobným technikom s 15-ročnými skúsenosťami - jeho firma Backline prenajíma hudobné nástroje na najväčšie koncerty a festivaly na Slovensku. Jaro Šollar je bubeník, producent a zakladateľ kolektívu Drummers' City, ktorý vyučuje hru na bicie a organizuje bubenícke workshopy.

Účastníci workshopu sa naučia pripraviť set-up bicích pred koncertom, ako vyzerá správna rozcvička bubeníka a na čo všetko je treba myslieť pred vystúpením. Workshop zakončí kreatívna vsuvka, v ktorej sa dozviete, ako vzniká hudba v podaní bubeníka a hudobného producenta QmYaan (skladateľ, producent a zvukový dizajnér) s pomocou samplov z Converse Rubber Tracks Sample Library. Malá ukážka:


O štyri týždne neskôr, vo štvrtok 14. mája bude Slowatch hostiť workshop brnianskych Bastl Instruments (predtým Standuino) s názvom "Tvoriť hudbu s pomocou káblov - nekonečné svety modulárnych syntetizátorov". Zástupcovia spoločnosti Leoš Hort, Ondřej Merta a Václav Peloušek účastníkov prevedú históriou, filozofiou a prístupom Bastl Instruments k handmade elektronickým hudobným nástrojom. Dozviete sa aj základné princípy zapájania a hrania na nový modulárny syntetizátor, ktorý práve uviedli na trh. Nástroj poskytuje nepreberné možnosti, ktoré pohltia každého milovníka analógových i digitálnych zvukov. Opäť sa do hry zapoja aj sample z Converse Rubber Tracks Sample Library, ktoré do svojho live setu zakomponuje Leoš Hort aka HRTL.

"V princípe ide zapojiť čokoľvek kamkoľvek, kontrolné napätie je zameniteľné s audio signálom, všetko sa dá kombinovať a prináša to zaujímavé výsledky, takže sa niet čoho báť a je možné skúšať čokoľvek. Chceli by sme ukázať, že tieto systémy nie sú vôbec vedátorská, nepochopiteľná sci-fi šialenosť, ale že je to hlavne zábava, ktorá od človeka vlastne vôbec nič nechce, ale veľa dáva," hovorí zakladateľ Bastl Instruments Ondřej Merta.


Converse Rubber Tracks Sample Library je rastúca kolekcia vysoko kvalitných samplov, ktoré sú bezplatne k dispozícii hudobníkom po celom svete. Knižnica je vytvorená v spolupráci s Indaba Music, hudobnou platformou a online komunitou hudobníkov. Online knižnica je cenným zdrojom pre milióny hudobníkov, ktorí používajú sample k tvorbe novej hudby. V súčasnej dobe ponúka viac ako 10 000 vysoko kvalitných slučiek, stôp a zvukov vytvorených začínajúcimi i zavedenými umelcami v Converse Rubber Tracks štúdiu v Brooklyne a v Converse Rubber Tracks pop-up štúdiách po celom svete. 

O firme Converse
Converse Inc. so sídlom v North Andoveri v Massachusetts je dcérskou spoločnosťou firmy Nike, Inc. Značka Converse založená v roku 1908 si vydobyla reputáciu ako America's Original Sports Company™ a je spájaná s bohatou tradíciou a legendárními topánkami, ako sú Chuck Taylor® All Star® a Jack Purcell®. Dnes Converse ponúka rôznorodé portfólio zahŕňajúce pánsku, dámsku i detskú obuv, odevy a doplnky. Produkty Converse sú predávané vo viac ako 160 krajinách, len v USA má značka vyše 67 vlastných predajných miest. Pre viac informácií navštívte Converse na webe.

Zdroj: PR - Veronika Vidomusová z Allmedia4U
Foto: Bastl-instruments.com