Košické štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) 15. mája vyhlasuje 31. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad, ktorého finálový večer sa uskutoční 17. októbra. Na víťazov čakajú finančné ceny a nakrútenie videoklipu.

Súťaž vznikla v roku 1980, jej vznik iniciovala Redakcia hudobného vysielania Československého rozhlasu v Košiciach. Počas prvých ročníkov oslovovala autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby predovšetkým z východného Slovenska, od deväťdesiatych rokov si však začala získavať priazeň hudobníkov na celom Slovensku. Každoročne sa do súťaže zapojí priemerne 200 autorských tímov.

"Pôvodná slovenská populárna hudba je integrálnou súčasťou našej kultúrnej identity, preto som veľmi rád, že RTVS organizovaním tejto súťaže výrazne prispieva k rozvoju slovenskej hudobnej scény. Všetci v prípravnom tíme sa tešíme na nové pesničky a veríme, že aj 31. ročník súťaže osloví čo najširšie autorsko-interpretačné hudobné zázemie," povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.
 
Autori a interpreti, ktorí sa chcú do súťaže zapojiť, môžu zaslať svoje vlastné, v slovenčine naspievané a doposiaľ mediálne nezverejnené skladby na adresu RTVS, Rastislavova 13, 043 07 Košice pod heslom KZP. Výberová komisia na základe kritérií súťaže vyberie dve skupiny postupujúcich piesní. Prvú skupinu bude tvoriť šesť piesní, ktoré priamo postúpia do finále. Do druhej skupiny vyberie porota najviac dvadsať piesní, ktoré budú prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko v dvoch semifinálových kolách súťažiť o postup do finále. Uzávierka prihlášok je 31. júla. Ďalšie informácie o súťaži sú dostupné na webstránke www.rtvs.sk.

Minuloročný jubilejný 30. ročník Košického zlatého pokladu vyhrala formácia Kristián Dufinec & Inkognito so skladbou Dva svety. Druhá skončila Zuzana Mikulcová s piesňou Istý pocit, tretia priečka patrila speváčke Romane Hlobeňovej, známej ako Roumy, ktorá súťažila s piesňou To sa ti len zdá.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska Juraj Kadáš.