Britský hudobník Dave Holland a americká speváčka Dee Dee Bridgewater dostanú cenu Jazz Master, ktorú udeľuje jazzovým interpretom americká agentúra National Endowment for the Arts (NEA).

Šesťdesiatdeväťročného kontrabasistu odmenia za prínos hudbe, pričom k uznaniu prináleží aj suma 25-tisíc dolárov (v prepočte približne 22-tisíc eur). "Hudba mi otvorila nové svety a dala mi skúsenosti, ktoré som si nevedel ani predstaviť. V roku 1968 ma hudba zaviedla do Ameriky a odvtedy moje skúsenosti formovali moju osobnosť, aj to, čo robím. Som vďačný hudobnej komunite, že ma medzi seba prijala a tiež za to, že ma inšpirovala. Je pre mňa veľká česť, že ma moji kolegovia a NEA vybrali pre túto cenu," uviedol Dave Holland, ktorý je držiteľom troch cien Grammy a spolupracoval s takými ikonami jazzu, ako sú Herbie Hancock, Pat Metheny, Anthony Braxton, Steve Coleman, Sam Rivers, Kenny Wheeler, Chris Potter či Miles Davis.

Cenu dostane aj americká speváčka Dee Dee Bridgewater. Šesťdesiatšesťročná rodáčka z Memphisu v Tennessee bude 19. ženou, ktorej udelia Jazz Master Award. "Nikdy som nesnívala o tom, že dostanem cenu NEA Jazz Master, keďže tejto pocty sa dostalo len zopár ženám. Dlho a ťažko som bojovala, aby som si uchránila moju muzikantskú poctivosť a získala rešpekt vo svete jazzovej hudby, kde dominujú muži," vyhlásila dvojnásobná držiteľka Grammy. Medzi ocenenými bude aj 89-ročný klavirista a skladateľ Dick Hyman, ktorý uspel aj vo svete filmu, a to najmä vďaka spolupráci s legendárnym režisérom a scenáristom Woodym Allenom. Ceremoniál sa bude konať 3. apríla 2017 v Kennedyho centre vo Washingtone. 

Zdroj: SITA (bbc.com)
Foto: Daveholland.com

Súvisiaci interpreti: Dave Holland, Dee Dee Bridgewater