Občianske združenie Fabrika umenia je tím mladých ľudí v Partizánskom, ktorí sa pred viac ako dvomi rokmi rozhodli rozhýbať kultúru v ich meste. Pravidelne organizujú rôzne podujatia. Jún bude už druhý rok patriť podujatiu Noc hudby. Pozostáva z troch koncertov, ktoré oživia netradičný priestor pre umenie - budovu železničnej stanice.

"V prvom rade sme mali túžbu využiť ten priestor. Je to veľká budova a okrem predaja lístkov na vlak a zopár obchodíkov je vestibul celkom nevyužitý," hovorí zakladateľka Fabriky umenia Katarína Janíčková. Organizátori boli príjemne prekvapení z otvorenej spolupráce zo strany Železníc Slovenskej republiky. "Neboli sme si istí, aká bude ich reakcia na koncerty v tomto priestore. Na naše prekvapnie nám povolenie vystavili takmer ihneď a podieľali sa na organizácii," dodáva spoluorganizátor Damián Hamada.

Minulý rok na akcii Noc hudby vystúpila kapela Pjur, pesničkár Chris Ellys a speváčka Zuzana Mikulcová. Obyvatelia Partizánskeho boli z tejto iniciatívy nadšení, o čom svedčí aj účasť približne tristo divákov. "Ľudia nám na stránku hromadne písali, že máme túto budovu využívať častejšie," hovorí Katarína Janíčková.

koncert Zuzany Mikulcovej na železničnej stanici Zdroj: OZ Fabrika umenia

Tento rok účastníkov čakajú opäť tri koncerty vo večerných hodinách. Druhá Noc hudby sa uskutoční už v piatok 16. júna od 20:30. Ako prvá vystúpi pesničkárka Lucia Šútorová z Nitry a po nej sa predstaví domáce pop-folkové duo Inverzia. Najväčším lákadlom večera je koncert bratislavskej psychedelicko-popovej kapely Bad Karma Boy

"Jednak ich máme veľmi radi a vieme, že robia kvalitnú hudbu. Na druhej strane ich u nás až tak veľa ľudí nepozná a o to nám ide - prinášať sem trochu alternatívnu scénu, ktorá by sa sem inak asi nedostala," dodávajú organizátori na margo výberu interpretov.

Redackiu Hudba.sk informoval za OZ Fabrika umenia Damián Hamada.

Foto: Martin Haburaj

Súvisiaci interpreti: Bad Karma Boy