Uplynulý týždeň priniesol bohatú nádielku nových skladieb a videí, pričom tentoraz sa toho dosť urodilo aj na území bývalého Československa. Hlavnou udalosťou v našich končinách bol nový singel AMO, v USA sa prezentovali napríklad J. Cole alebo Slaughterhouse. Okrem toho si hip-hopoví fanúšikovia na celom svete pripomenuli ôsme výročie smrti Ol' Dirty Bastarda.

AMO spolu so svojou kapelou nahrali novú skladbu s názvom Zlaté časy, ktorá predznamenáva ich štvrtú štúdiovku. Tej by sme sa však mali dočkať až približne o rok. Skladba v produkcii Opaka a Marcela Véna podľa Moeho slov "poukazuje na príjemné spomienky z minulosti, keď sa človek pozastaví a s úsmevom si spomenie na určité zážitky". Viac o skladbe a plánoch AMO sa dočítate TU.

AMO - Zlaté časy

Od úmrtia jednej z najvýraznejších postáv hip-hopovej scény, Ol' Dirty Bastarda, uplynulo v utorok už osem rokov. Russell Tyrone Jones, ako znelo občianske meno tohto člena Wu-Tang Clanu, zomrel 13. novembra 2004, iba dva dni pred svojimi 36. narodeninami. Na jeho počesť zostavil Mister Cee hodinový mix, ktorý si môžete vypočuť a stiahnuť TU.

Okolo formácie Slaughterhouse bolo chvíľu ticho, teraz sa však štvorica Crooked I, Joe Budden, Joell Ortiz a Royce Da 5'9" prihlásila o slovo novým videom z druhej štúdiovky Welcome To: Our House. Po skladbách Hammer Dance , My Life a Throw It Away sa vizuálneho spracovania dočkala aj emotívna vec Goodbye.

Slaughterhouse - Goodbye

Pri Slaughterhouse ešte zostaneme, konkrétne teda pri Joeovi Buddenovi. Ten 23. novembra vydá mixtape A Loose Quarter, z ktorého pochádza aj nedávno zverejnená skladba More Of Me s hosťujúcim Emannym. To všetko je však len predkrm pred hlavným chodom, ktorým bude Joeyho tretia sólovka No Love Lost. Tá by mala doraziť koncom januára.

Joe Budden f. Emanny - More Of Me

Na konci januára by nám mal svoj nový album predstaviť aj J. Cole, ktorý patrí k najtalentovanejším mladým rapperom na zámorskej scéne. Jeho druhá štúdiovka bude niesť názov Born Sinner a prvým singlom z nej sa stala vec Miss America.

J. Cole - Miss America

Naopak dvojica 9th Wonder a Buckshot už svoj tretí spoločný album The Solution vydala, pričom krátko predtým z novinky v podobe videoklipu predstavila singel Shorty Left. V tom hosťuje rapperka Rapsody, ktorá skladbu obohacuje o ženský pohľad na rozpad vzťahu.

9th Wonder & Buckshot f. Rapsody - Shorty Left

Big Boi plánuje 11. decembra vydať druhú sólovku Vicious Lies And Dangerous Rumors, z ktorej sme už mali možnosť počuť niekoľko ochutnávok. Najnovšie člen skupiny Outkast vypustil do sveta vec Lines, v ktorej hosťujú mladý rapper A$AP Rocky a kapela Phantogram.

Big Boi f. A$AP Rocky & Phantogram - Lines

V rovnaký deň ako Big Boi dorazí aj nový album od Masta Killu s názvom Selling My Soul, z ktorého sme pred dvoma týždňami mali možnosť vidieť video k skladbe Cali Sun. Teraz sa nám člen vyššie spomínaného Wu-Tang Clanu pripomína novou vecou R U Listening, ktorú produkoval ďalší clansman Inspectah Deck.

Masta Killa - R U Listening

Iba mesiac ubehol od vydania nového albumu Information Age od Dead Prez a už sa člen tejto formácie M1 hlási znova o slovo. M1 na počesť pamiatky Denmarka Veseya, ktorý bol vodcom vzbury otrokov a v roku 1799 získal slobodu, nahral skladbu Genocide Highway. Do nej si prizval Nasa a duo Beatnick & K-Salaam, ktoré sa postaralo o produkciu a refrén.

M1 f. Nas & Beatnick & K-Salaam - Genocide Highway

Rušno je tiež okolo Freewaya, keďže aj on patrí do veľkej skupiny interpretov, ktorí si počas tejto jesene rozšíria svoju diskografiu. V prípade bradáča z Philadelphie pôjde o nahrávku Diamond In The Ruff, ktorej sa dočkáme už 27. novembra. Nachádzať sa na nej bude aj skladba Numbers, v ktorej Freewayovi sekunduje "kolega" zo State Property Neef Buck.

Freeway f. Neef Buck - Numbers

Pred dvoma rokmi priniesol jeden z najproduktívnejších českých labelov Ty Nikdy album Premiéra, ktorý spáchali rapper Rest a producent DJ Fatte. Teraz títo dvaja interpreti oznámili, že chystajú druhý spoločný počin. O tom zatiaľ nie je veľa informácií, svetlo sveta však už uzrel prvý singel, ktorým je skladba Blázen.

Rest & DJ Fatte - Blázen

Na záver sa vrátime späť na Slovensko, kde 19. novembra vyjde album Alchymista od Suverena. Deväť dní predtým z neho rapper ponúkol klip k skladbe Bláznovstvá, ktorú produkoval český producent Milenium a ako hosťujúca speváčka sa v nej predstavila Lucia Molnárová. Režisérsku taktovku mali na starosti Radoslav Moška a Filip Minár.

Suvereno f. Lucia Molnárová - Bláznovstvá

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Anna Gekrepten

Súvisiaci interpreti: AMO, Ol' Dirty Bastard