O necelý mesiac, v piatok 15. novembra, sa v bratislavskom Majestic Music Clube predstaví škótska skupina Biffy Clyro, ktorú vyhlásil časopis NME za najlepšiu britskú kapelu roku 2013. Skupina len pred niekoľkými dňami ukončila severoamerické turné a teraz svoj aktuálny album Opposites predstaví európskemu publiku.

Biffy Clyro sú podľa  organizátorov v súčasnosti v top forme. "Naživo má ich hudba fantastický drajv, vidieť, že ňou žijú. Britská gitarovka so všetkým, čo má mať. Chcel som ich čo najskôr dostať aj k nám - či už na festival alebo do klubu. Som si istý, že pôjde o skvelý koncert," uviedol Michal Kaščák z agentúry Pohoda Festival, ktorá koncert organizuje.

"Do Bratislavy si privezú svoj vlastný svetelný park a chystajú aj výpravnú pódiovú show," dodáva produkčná Ľubica Gombalová. Trojicu stálych členov skupiny dopĺňajú v súčasnosti na koncertoch aj gitaristi Mike Vennart a Richard Ingram.


Simon Neil (gitara) a dvojičky Ben Johnston (bicie) a James Johnston (basa) sa stretli ešte na škole v Kilmarnocku a kapelu založili už v roku 1995, keď mali pätnásť. Prvý album Blackened Sky vydali v roku 2002, celosvetový úspech však dosiahli so štvrtou nahrávkou Puzzle, ktorá sa vyšplhala až na druhé miesto UK Album Chart a predalo sa jej vyše 300 000 kusov.

Nasledujúci album Only revolutions z roku 2009 bol nominovaný na prestížnu Mercury Prize pre najlepší britský alebo írsky album, v nasledujúcom roku získali Biffy Clyro dve ocenenia pre Najlepšiu koncertnú skupinu – NME Awards a Q Awards. Po osemnástich rokoch na scéne dosiahla trojica hudobníkov až na samý vrchol, keď jej tohtoročný album Opposites dobyl britský albumový rebríček. 


Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z agentúry Pohoda Festival.

Foto: Facebook.com/biffyclyro

Súvisiaci interpreti: Biffy Clyro