V dnešnom vydaní Týždňa v hip-hope sa budeme venovať predovšetkým zámorskej scéne. Raekwon vydal nové EP, Sean Price predstavil ďalšie video k albumu Mic Tyson a aktívni boli aj Talib Kweli, Pusha T alebo Reks. Začneme však informáciou zo Slovenska o tom, že Majk Spirit získal nomináciu na Slávika v kategórii spevákov.

Majk Spirit sa stal po Rytmusovi druhým rapperom s nomináciou na Slávika medzi spevákmi. Člen skupiny H16 bude o prvenstvo súperiť so štvoricou Peter Cmorik, Marián Čekovský, Richard Müller a Miro Žbirka, pričom títo interpreti boli nominovaní aj vlani. Viac o tohtoročných nomináciách na Slávika čítajte TU.

Hudobné novinky

Raekwon chcel pôvodne Lost Jewlry EP vydať 8. januára, nakoniec sme sa ho dočkali až o týždeň neskôr. Nahrávka, ktorú člen Wu-Tang Clanu poskytol zdarma na stiahnutie, obsahuje dvanásť nových skladieb s hosťami ako Freddie Gibbs, Maino alebo Faith Evans, pričom produkciami prispeli aj Statik Selektah, Buckwild a Scram Jones. EP si môžete stiahnuť TU. Ak náhodou ešte váhate, tak si najprv pozrite ukážku v podobe videa ku skladbe Came Up.

Raekwon - Came Up

O Seanovi Priceovi píšeme radi, a preto nebude chýbať ani dnes. Člen Heltah Skeltah si totiž pre nás pripravil ďalšie video k svojej skvelej sólovke Mic Tyson. Tentoraz sa vizuálu dočkala úvodná skladba Genesis Of The Omega. Sean P! ako drevorubač, to tu ešte nebolo.

Sean Price - Genesis Of The Omega

Talib Kweli znova posunul termín vydania svojej šiestej štúdiovky Prisoner Of Conscious, ktorá by tak mala nakoniec doraziť až 23. apríla. Aby však fanúšikom aspoň trochu skrátil už beztak dlhé čakanie, rozhodol sa vypustiť hneď dve nové skladby Art Imitates Life a One Two, ktoré sa na trackliste jeho nového albumu nenachádzajú. Aby toho nebolo málo, ako hostí si prizval mená ako Black Thought z The Roots, Rah Digga alebo Oh No.

Talib Kweli feat. Black Thought, Rah Digga & AlBe Back - Art Imitates Life

Talib Kweli feat. Jae Millz & Oh No - One Two

Na vlaňajšom debutovom albume Franka Oceana s názvom Channel Orange sa nachádzala tiež skladba Pink Matter, v ktorej hosťoval André 3000 z Outkast. Pred pár dňami uzrel svetlo sveta aj remix, v ktorom sa ako druhý hosť nepredstavil nikto iný než Big Boi. André však krátko po zverejnení remixu upozornil, že nejde o oficiálny reunion Outkast.

Frank Ocean feat. Outkast - Pink Matter (Remix)

V decembri sme písali o speváčke Santigold v súvislosti so skladbou Girls, ktorá pochádza zo soundtracku k rovnomennému seriálu z produkcie HBO. A teraz, približne o mesiac neskôr, sme sa dočkali aj videa.

Santigold - Girls

Pusha T plánuje už čoskoro (i keď stále nie je známe kedy presne) vydať mixtape Wraith Of Caine. Nachádzať sa na ňom bude aj skladba Millions, do ktorej si člen Clipse prizval Ricka Rossa.

Pusha T feat. Rick Ross - Millions

Po dlhšom čase sa s novým materiálom prihlásil aj Pushov brat a druhá polovica Clipse No Malice. Ten zverejnil skladbu Smoke & Mirrors, v ktorej mu sekunduje Ab-Liva.

No Malice & Ab-Liva - Smoke & Mirrors

Pred týždňom sme si predstavili prvú ochutnávku z Reksovo pripravovaného mixtapeu Revolution Cocktail, ktorý vychádza už 22. januára. Dnes tu máme ďalšiu skladbu Ahead Of My Time s hosťujúcim C-Sharpom.

Reks feat. C-Scharp - Ahead Of My Time

Atmosphere, Brother Ali a ďalší interpreti z labelu Rhymesayers absolvujú v marci už tretie spoločné turné s názvom Welcome To Minnesota. Pri tejto príležitosti vznikla aj nová skladba It Ain’t The Prettiest, do ktorej okrem spomínaných Atmosphere a Brother Aliho prispeli tiež Carnage a Haphduzn.

Atmosphere feat. Carnage, Haphduzn & Brother Ali - It Ain’t The Prettiest

Bostonský veterán Edo G sa po dvojročnej prestávke vracia na scénu s novou sólovkou Intelligence & Ignorance, ktorej termín vydania je naplánovaný na 5. februára. Na albume sa bude nachádzať aj vec Power, ku ktorej už stihol člen formácií Da Bulldogs a Special Teamz nakrútiť aj video.

Edo G - Power

Vast Aire z Cannibal Ox vydá 29. januára Space Iliad EP, z ktorého najnovšie predstavil vec s názvom Royal Purple Bag. Tú produkoval Bill Cosmiq.

Vast Aire - Royal Purple Bag

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Raekwon