Veci, ktoré ste v takomto kontexte nikdy nevideli a v skutočnom svete ani neuvidíte. To je základný koncept očarujúceho videoklipu anglickej skupiny Coldplay s vesmírnymi hojdačkami, hudobníkmi v oblakoch, futbalistami na kuchynskej hubke, automobilovými pretekmi na prstenci Saturnu a ďalšími, ešte viac surreálnymi obrazmi.

Výsledkom originálneho spájania objektov z rôznych prostredí v nerealistických rozmeroch je psychedelická koláž pripomínajúca film, ktorý by nakrútil Yann Arthus-Bertrand (HOME), keby tvoril pod vplyvom halucinogénov. Samotní členovia Coldplay sa v radikálne skreslenej perspektíve vizuálu stali obrami, ktorí sú ešte väčší ako Rolling Stones a ich kamošky v známom klipe Love Is Strong.

Tvorcovia klipu Up&Up sa vo vizuálne príťažlivom spracovaní dotýkajú aj pálčivých tém súčasného sveta, či už ide o utečeneckú krízu alebo znečisťovanie Zeme. Video zároveň vystihuje hlavnú myšlienku skladby: všetko je možné, nikdy sa nevzdávajte svojich snov.

Videoklip odporúčame pozerať na celú obrazovku. Vlastne by sa mohol kľudne premietať v kinách.


"Myslím, že je to jedno z najlepších videí, aké kedy ľudia vytvorili," napísal frontman Chris Martin ešte pred zverejnením klipu. Jeho autormi sú mladí izraelskí vizuálni umelci Vania Heymann a Gal Muggia. Prvý menovaný 
bol v roku 2014 na britských cenách SHOTS Awards vyhlásený za objav roka medzi režisérmi a ocenenie si odviezol aj z festivalu v Cannes. Talentovaný filmár je okrem iného autorom prvého autorizovaného videoklipu ku skladbe Like A Rolling Stone, ktorú Bob Dylan nahral ešte v roku 1965. Video, ktoré zverejnili v roku 2013, vyhlásil časopis Time 48 rokov po vydaní skladby za hudobný videoklip roka.

Up&Up je záverečnou skladbou albumu A Head Full Of Dreams, ktorý Coldplay vydali na konci minulého roka. Z nahrávky sa zatiaľ celosvetovo predalo cez tri a pol milióna kópií. Skupina nahrávku momentálne propaguje na celosvetovom turné, ktoré sa už koncom mája presunie do Európy. Slovenskí fanúšikovia však budú musieť za kapelou vycestovať ďalej než pri predchádzajúcich šnúrach - geograficky najbližšie koncerty sa konajú v Nemecku a Švajčiarsku.

Text: Patrik Marflák + Warner Music (Renáta Tomášová)
Foto: Youtube / Vania Heymann & Gal Muggia

Súvisiaci interpreti: Coldplay