Jedna z ikon prestížneho hudobného vydavateľstva Ninja Tune, formácia The Cinematic Orchestra, sa v rámci turné zastaví aj na Slovensku. Vystúpi už v stredu 18. novembra v bratislavskej Starej tržnici pod značkou Orange Music Live.

Po intenzívnom období strávenom v nahrávacom štúdiu a následnom obrovskom úspechu vypredaného koncertu v londýnskom Roundhouse sa The Cinematic Orchestra vracajú na pódiá na európskom jesennom turné, ktoré obsahuje až 22 zastávok. Navštívia s ním spolu 12 krajín a predstavia svoju novú veľkolepú šou pozostávajúcou z časom preverených klasík, ale aj úplne nových skladieb, ktoré by mali vyjsť na dlho očakávanom albume.

Ústrednou postavou The Cinematic Orchestra je skladateľ a producent Jason Swinscoe. V kapele si so sebou privedie dlhoročného spolupracovníka, saxofonistu Toma Chanta, spevákov Heidi Vogel a Larryho Browna, excelentného bubeníka Lukea Flowersa, ktorých doplnia noví členovia z USA a Veľkej Británie. Nový album ponúka kombináciu elektroniky s klasickou hudbou v podaní jazzových hudobníkov s niekoľkými spevákmi. Práve táto kombinácia žánrov spolu s filmovou atmosférou je poznávacím znamením The Cinematic Orchestra.

Jeden z najvýraznejších projektov niekdajšej nu-jazzovej scény v roku 1999 debutoval nahrávkou Motion, ku ktorej neskôr pribudli ďalšie dva albumy Every Day (2002) a Ma Fleur (2007). Formáciu zviditeľnil najmä kongeniálny soundtrack k nemému filmu Dzigu Vertova Muž s kinoaparátom (Man with a Movie Camera, 1929), ktorý v roku 2003 vyšiel aj na DVD. Po koncertnom zázname z londýnskej Royal Albert Hall a soundtracku k prírodopisnému dokumentu The Crimson Wing sa už dlho netrpezlivo čaká na ich štúdiovú novinku. 

Ako špeciálny hosť večera v bratislavskej Starej tržnici vystúpi sólovo Dorian Concept, projekt rodeného Viedenčana, samouka multi-inštrumentalistu a producenta Olivera Thomasa Johnsona. Spoločne na jednom pódiu už vystupovali v roku 2010 a to priamo v londýnskej Royal Albert Hall počas 20. výročia ich domovského vydavateľstva Ninja Tune.

Koncert organizuje značka Samé ucho v spolupráci so Starou tržnicou a spoločnosťou Orange Slovensko. Pre zákazníkov Orange Slovensko sú súvislosti so všetkými Orange Music Live koncertami pripravené zaujímavé benefity. V jesennej sérii koncertov Orange Music Live v Starej tržnici vystúpili tiež Morcheeba a Jana Kirschner. Lístky na The Cinematic Orchestra sú stále v predpredaji a dajú sa zakúpiť online za 25 eur. Koncert začína v stredu 18. novembra o 19:30. Viac na www.sameucho.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala Veronika Boríková z agentúry Samé ucho.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Cinematic Orchestra