Americký X Factor má pred spustením živých prenosov dvojtýždňovú prestávku, pozrime sa teda zatiaľ na priebeh britskej verzie, ktorá má v tejto chvíli už za sebou prvý živý prenos. Na rozdiel od americkej súťaže sa britská na Slovensku nevysiela, preto sme sa rozhodli predstaviť Vám aspoň zopár najsľubnejších talentov.

Väzenská dozorkyňa Sam Bailey nečakane ohúrila už na kastingu, kedy sa po prvýkrát postavila pred porotu a spustila Listen od Beyoncé. Odvtedy žne pravidelne po každom vystúpení jeden úspech za druhým. Inak tomu nebolo ani v prvom kole živých prenosov, ktoré bolo venované skladbám z 80. rokov.

Sam vsadila na skladbu Power of Love od Jennifer Rush, s ktorou si vyspievala chválu od všetkých štyroch porotcov. "Trafila si každú notu, a to je pritom veľmi ťažká pieseň," zhodnotil Louis Walsh. Mentorkou kategórie súťažiacich nad 25 rokov, do ktorej Sam Bailey patrí, je Sharone Osbourne, ktorá priznala, že pri vystúpení svojej zverenkyne mala husiu kožu po celom tele.  


Ďalšou výnimočne zaujímavou ženskou speváčkou v tomto ročníku, ktorá na kastingu zamiešala karty svojím podaním songu Whitney Houston I Have Nothing, je len 16-ročná Tamara Foster, na ktorú sme vtedy upozornili aj my. Pôsobí v kategórii dievčat, ktorú koučuje Nicole Scherzinger. Tamarina cesta v súťaži je, rovnako ako v prípade Sam Bailey, jednoznačná – minimálne v rámci svojej kategórie má našliapnuté dotiahnuť to veľmi ďaleko. To potvrdila aj v ostatnom kole piesňou Ain't Nobody od speváčky Chaka Khan.

 
Nezaostáva ani kategória chlapcov a skupín  

Medzi súťažiacimi v kategórii chlapcov vyčnieva mladučký Nicholas McDonald, o ktorého talente sme už tiež informovali. O svojich kvalitách neprestáva presviedčať počas celého účinkovania v súťaži. Odvážne sa popasoval aj s prvým živým vystúpením, v ktorom sa predviedol so skladbou True od Spandau Ballet.

Porotca Gary Barlow mu prejavil svoj obdiv za to, že chlapec v takomto veku, so zatiaľ obmedzenými skúsenosťami, podal takýto výkon. V podobnom duchu sa nieslo aj hodnotenie jeho mentora Louisa Walsha, ktorý zdôraznil, že Nicholas ukázal samotnú podstatu celej šou – nájsť mladú neznámu osobu s veľkým talentom. Posúďte sami v priloženom videu.  


Trio Rough Copy zase patrí medzi to najlepšie, čo v tomto ročníku ponúka kategória skupín. V prvom živom prenose urobila práve trojica mladých spevákov záverečnú bodku, ktorá divákom ešte dlho po prenose znela v ušiach. Ich stvárnenie skladby In The Air Tonight z dielne Phila Collinsa nenechala chladnými ani porotcov.  

"Chalani neviem ako to povedať, ale vy môžete byť najlepšou skupinou, akú som kedy videla v tejto súťaži," vyniesla ich do nebies Nicole Scherzinger. Nadšenie netajil ani ich mentor Gary Barlow. "Som tu už tri roky a som veľmi rád, že môj posledný rok v tejto šou som vás dostal ako mentor. Milujem vašu odvahu, vašu charizmu. Pre mňa je to všetko, čo v skupine chcem." 


Je pravdepodobné, že spomínaní favoriti jednotlivých kategórií sa spomedzi svojich rivalov v daných kategóriách prepracujú až na prvú priečku. V tejto chvíli si však ani len netrúfame odhadnúť, kto z nich by mohol dosiahnuť až na to absolútne víťazstvo. Na odpoveď na túto otázku si budeme musieť ešte nejaký ten týždeň počkať.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.itv.com

Súvisiaci interpreti: Nicole Scherzinger