Kvôli zabudnutému textu najskôr ušla z pódia a aj na druhýkrát jej "vypadlo" pár slovíčok, no šestnásťročná kráska Tamera Foster s neuveriteľným hlasom a talentom napriek tomu vyrazila porotcom dych a postavila celé publikum na nohy. Krátko po tom, ako britský X Factor objavil novú hviezdu, však médiá zaplavili nelichotivé detaily o jej minulosti.

Na rozdiel od amerického X Factoru, ktorý odštartoval len pred pár dňami, britská verzia populárnej speváckej šou už niekoľko týždňov beží. Na Slovensku sa nevysiela, no v niektorých médiách sa už objavili správy o jednom z výnimočných príbehov aktuálneho ročníka - možno ste čítali o väzenskej dozorkyni Sam Bailey, ktorá očarila porotu s hitom od Beyoncé.

Tamera Foster sa však zatiaľ do slovenských médií nedostala, hoci jej spevácky výkon urobil v Británii azda ešte väčší dojem. Mladučká speváčka sa najskôr na kastingu predviedla v rámci dua Silver Rock, no porotcovia obom členkám navrhli, aby pokračovali v súťaži ako sólistky. Tamera si na svoje prvé samostatné vystúpenie vybrala pieseň I Have Nothing od Whitney Houston. Kvôli tréme však hneď na začiatku piesne zabudla časť textu a musela si odbehnúť do zákulisia, aby jej ho pripomenuli jej blízki. Napokon skladbu, aj napriek ďalším výpadkom textu, odspievala tak, že sa porotcovia a diváci v sále nestačili diviť.


Najväčší potenciál za 10 rokov X Factoru

"V žiadnom prípade to nebolo perfektné, ale to, čo sme tu videli, bol potenciál, v aký sme ani nemohli dúfať. Bolo to úchvatné a fascinujúce," zhodnotil porotca Gary Barlow z kapely Take That, ktorý bude mať v súťaži na starosti koučovanie skupín. "Vyrazila si mi dych... Toľkí ľudia chcú byť Whitney, ale jej piesne sú také obrovské - myslela som si, že tvoje vystúpenie bude katastrofa... No bola si úžasná," povedala Sharon Osbourne, mentorka súťažiacich nad 25 rokov.

"Stále si veľmi mladá a musíš na sebe ešte veľa pracovať, lebo niektoré veci sú ešte akoby trochu mimo tvojej kontroly," zhodnotila Tameru najúspešnejšia porotkyňa ostatných ročníkov X Factoru Nicole Scherzinger, vďaka ktorej v roku 2010 vznikla skupina One Direction a ktorej zverenec James Arthur minulý ročník vyhral. Práve ona bude 16-ročnú študentku koučovať, keďže má v tomto ročníku na starosti speváčky do 25 rokov. Vo svojom hodnotení ju tiež pripravila na to, že budú musieť spolu popracovať najmä na speváčkinej psychike (alebo pamäti?), no zároveň dodala, že má "dar a talent" a nazvala ju hviezdou.

Jediným porotcom, ktorý je v britskom X Factore od samého začiatku až doteraz, je Louis Walsh, ktorý bude tento rok koučovať spevákov do 25 rokov. "Tamera, ja to robím už 10 rokov a myslím, že som tu ešte nevidel nikoho s takým potenciálom, ako máš ty... Ak si dáš tie veci do poriadku, budeš najlepšia," uviedol Walsh a neskôr dodal: "Toto by mohol byť prvý deň tvojej úžasnej kariéry, nepokašli to!"

Mladosť a pochabosť?

Najstarší z porotcov v tom čase ešte netušil, čo Tameru aj celý štáb X Factoru čaká v najbližších dňoch. Z oblakov totiž mladú speváčku naspäť na zem zrazili britskí bulvárni novinári, ktorí na jej starom osobnom Twitteri objavili viacero kompromitujúcich fotiek a informácií. Týkali sa užívania marihuany - tínedžerka v decembri a v januári, teda niekoľko mesiacov pred prihlásením sa do súťaže, napísala viacero statusov, v ktorých dala najavo svoj pozitívny vzťah k jej fajčeniu, a tiež zverejnila niekoľko fotografií jointov.

Zdá sa teda, že okrem úžasného hlasu a talentu má Tamera s Whitney Houston spoločnú aj náchylnosť k užívaniu zakázaných látok. Prevalenie "drogového škandálu v X Factore", ako o tejto záležitosti informovali britské médiá, však našťastie neohrozilo jej pokračovanie v súťaži. "Išla na koberček, ale uvedomujú si, že bola mladá a pochabá a nechcú kvôli tomu zničiť jej šance ukázať, čo v nej je," uviedol pre denník Daily Mirror zdroj z prostredia X Factoru.

Samotná speváčka svoje výstrelky po nepríjemnej medializácii a dohovore od členov štábu trpko oľutovala. "Som nahnevaná na seba a hanbím sa za to, čo som robila, uvedomujem si, aké to bolo hlúpe. Nikdy som nechcela nikoho navádzať na drogy alebo podporovať ich užívanie. Nedá sa to ospravedlniť, ale bolo to pred niekoľkými mesiacmi a medzitým som v mnohom dospela. Naozaj chcem, aby to ostalo len škvrnou v mojej minulosti a sústrediť sa na svoju vášeň, hudbu, a napredovanie v súťaži. Podpora, ktorá sa mi dostáva, odkedy bolo odvysielané moje vystúpenie, je úžasná a som naozaj ohromená. Nechcem, aby niečo stálo v ceste k dosiahnutiu môjho sna," uviedla Tamera.

Okrem problémovej tínedžerky s obrovským talentom a spievajúcej bacharky v doterajšom priebehu súťaže zaujala aj pesničkárka Abi Alton, ktorá sa vo svojom druhom vystúpení predstavila s vlastnou autorskou piesňou. Najzábavnejšou učastníčkou tohto ročníka však jednoznačne bola už vyradená 73-ročná pani menom Joyce, ktorá je dôkazom, že pochabosť rozhodne nie je len výsadou mladých. Pre túto súťaž bola jednoducho až príliš svojská. Posúďte sami.


Autor: Patrik Marflák
Foto: xfactor.itv.com

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston