Skladba Despacito portorickej dvojice Luis Fonsi a Daddy Yankee je skladbou s historicky najväčším počtom streamov. Ako v stredu informovalo vydavateľstvo Universal Music Latin Entertainment, počet prehratí tejto skladby na rôznych streamovacích platformách celosvetovo presiahol 4,6 miliardy. Stačilo na to pritom len šesť mesiacov.

Autori hitu, ktorý aktuálne patrí medzi najhranejšie aj v slovenských rádiách, tak zosadili z pomyselného trónu hit Justina Biebera Sorry z roku 2015, ktorý má aktuálne 4,38 miliardy streamov. Bieber je paradoxne aj hosťom v remixe skladby Despacito, pričom práve tento remix je verziou známou z rádií.

Despacito kraľuje už desať týždňov aj singlovým rebríčkom na oboch stranách Atlantiku. V americkom rebríčku Billboard Hot 100 je na prvom mieste už desať týždňov nepretržite, v britskej Official Singles Chart Top 100 je na jednotke rovnako dlhé obdobie s jedinou výnimkou, keď ho na jeden týždeň začiatkom júna predbehla skladba Bridge Over Troubled Water, ktorou si britskí umelci združení pod názvom Artists for Grenfell uctili obete tragického požiaru obytnej budovy v Londýne.



Tretie najsledovanejšie video na Youtube

Skladbe Despacito sa darí aj na Youtube, kde sa oficiálny videoklip za uplynulý týždeň posunul v rebríčku podľa počtu videní z piateho už na tretie miesto pred hit Uptown Funk od Marka Ronsona aj Sorry Justina Biebera.

Prečítajte si: Gangnam Style už nie je najsledovanejším videom na Youtube. Kto ho prekonal?

Na prvých dvoch miestach na Youtube zatiaľ neohrozene kraľujú Wiz Khalifa s Charliem Puthom a ich skladbou See You Again a PSY s hitom Gangnam Style. Doposiaľ neprekonanú hranicu tri miliardy prehratí zrejme ako prvý dosiahne jeden z videoklipov See You Again (2,935 miliardy pozretí od apríla 2015) alebo Despacito (2,660 miliardy od januára 2017).


Streaming otvoril svet umelcom z rôznych kultúr

Riaditeľ spoločnosti Universal Music Group Lucian Grainge v oficiálnom vyjadrení zablahoželal tvorcom a interpretom skladby, ktorá sa nečakane stala najväčšími hitom roka 2017, a pripomenul, že ide o dôkaz toho, ako streaming zmenil pravidlá hry v hudobnom biznise. "So streamingom sa otvorila príležitosť na to, aby aj skladba s odlišným bítom, z inej kultúry a v inom jazyku mohla dosiahnuť obrovský úspech na celom svete," uviedol Grainge.

"Streaming 'demokratizuje' konzumáciu hudby, vďaka nemu je latino hudba čoraz viac relevantná v rebríčkoch a pozdvihol naše skladby a videoklipy na úroveň globálneho trhu," povedal Jesús Lopez, riaditeľ Universal Music Latin America & Iberian Peninsula. "Skladba Despacito zlomila všetky rekordy vďaka Fonsiho talentu a kreativite, ktoré ho už takmer 20 rokov robia pilierom latino hudby. Gratulujem aj Erike Ender (spoluautorka skladby, pozn. red.), Daddymu Yankeemu a Justinovi Bieberovi za ich veľký vklad, a tiež rôznym tímom, ktoré sa podieľajú na úspechu tejto skladby," dodal Lopez.

Zdroj: SITA + Hudba.sk (Billboard.com)
Foto: Facebook.com/daddyyankee