Správa o nahradení zdravotne indisponovaného speváka AC/DC Briana Johnsona frontmanom Guns N' Roses vyvolala medzi fanúšikmi množstvo protichodných ohlasov. Reagoval na ňu aj ďalší veterán rockovej scény Alice Cooper. Samotný Johnson vydal nové oficiálne stanovisko, angažovanie Axla v ňom však nerieši.

Po zverejnení správy o tom, že Axl Rose bude frontmanom austrálskej rockovej ikony AC/DC na európskej časti turné k albumu Rock or Bust, sa medzi fanúšikmi spustila lavína reakcií - od nadšených až po šokované a znechutené. Kolegovia z hudobnej branže sú však v hodnotení tohto prekvapujúceho kroku zdržanlivejší a príliš sa k asi najhorúcejšej téme roka na svetovej rockovej scéne nevyjadrujú. Výnimkou je priekopník shock rocku Alice Cooper, ktorý v rozhovore pre magazín Rolling Stone priznal, že správu v prvom momente považoval za vtip.

"Najprv som si myslel, že je to niečo s bláznivým aprílom. Potom som nad tým začal uvažovať a hovorím, že jeho hlas je pre tú kapelu úplne perfektný. Mohlo by to fungovať," povedal 68-ročný rocker. "Myslím si, že je to jedinečná kombinácia. Ktokoľvek má lístky na tú šou, je majiteľom zlatej vstupenky, lebo kto by toto spojenie nechcel vidieť?"

Nie všetci priaznivci AC/DC však s jeho názorom budú súhlasiť, a tak napríklad česká pobočka agentúry Live Nation, ktorá pripravuje koncert v Prahe (22.5.), fanúšikom ponúkla vrátenie lístkov, ak im náhrada za Briana Johnsona nevyhovuje. Z vypredaného koncertu sa tak stal (zatiaľ) nevypredaný, dá sa však predpokladať, že sa uvoľnené lístky minú, keďže nech už tá spolupráca dopadne akokoľvek, šanca vidieť ju naživo je tu možno raz za život. Okrem Prahy sa AC/DC s Axlom Roseom predstavia aj 19. mája vo Viedni.

Ešte predtým, než bude Axl hosťom na turné AC/DC, sa predstavili v opačnom garde. Prekvapením očakávaného koncertu Guns N' Roses na festivale Coachella bol legendárny gitarista a zakladajúci člen AC/DC Angus Young, s ktorým kapela zahrala coververziu skladby Riff Raff. Rose sa predstavil na "rockovom tróne", ktorý si po zranení nohy na prvom koncerte staronovej zostavy vypožičal od Davea Grohla z Foo Fighters.


Johnson je zdrvený a dúfa, že bude môcť aspoň nahrávať

Omnoho závažnejší zdravotný problém má dlhoročný frontman AC/DC Brian Johnson. Dôvodom, pre ktorý nemôže pokračovať v rozbehnutom turné, sú obavy jeho lekárov z možnej úplnej straty sluchu. Jeho stav je vážny a informácie o tom, že ho AC/DC po 36 rokoch jednoducho "vykopli", nie sú pravdivé. Šíriť sa začali po tom, ako jeho priateľ, komik Jim Breuer vypustil vo svojom videu z úst slová, ktoré neskôr oľutoval. Čo sa však raz začne šíriť internetom, nemožno nechať len tak, a tak najnovšie celú vec na pravú mieru uviedol samotný Johnson. Stalo sa tak v utorok (19.4.), kedy prostredníctvom oficiálnej stránky kapely Acdc.com zverejnil dlhé stanovisko k situácii okolo svojho (snáď dočasného) konca na pozícii frontmana. Ako sám uviedol, dôvody tohto rozhodnutia doposiaľ neboli prezentovaná fanúšikom tak, ako by mali.

"7. marca mi po sérii vyšetrení špičkovými lekármi z oblasti sluchových porúch povedali, že ak budem pokračovať vo vystupovaní na veľkých pódiách, riskujem úplnú stratu sluchu. Hoci som bol v ten deň realitou tejto správy zhrozený, už nejaký čas som si bol vedomý, že moje čiastočné poškodenie sluchu začalo mať vplyv na moje výkony na pódiu. Mal som ťažkosti počuť gitary na pódiu a keďže som nebol schopný zreteľne počuť ostatných muzikantov, obával som sa, že kvalita môjho vystúpenia by mohla byť znížená. Pri všetkej úprimnosti, toto je niečo, v čom by som s dobrým svedomím nedokázal pokračovať. Naši fanúšikovia si zaslúžia, aby boli moje výkony na najvyššom stupni, ak z nejakého dôvodu nie je možné túto úroveň dosiahnuť, nemôžem fanúšikov sklamať a zahanbovať ostatných členov AC/DC," napísal spevák.

Brian Johnson, AC/DC Zdroj: Acdc.comBrian Johnson spieval s AC/DC od roku 1980, kedy zomrel Bon Scott

"Som človek, ktorý rád dokončí všetko, čo začne, avšak doktori dali mne aj mojím spoluhráčom jasne najavo, že nemám inú možnosť, než skončiť s vystupovaním na zostávajúcich koncertoch turné a možno i neskôr. Bol to najtemnejší deň môjho profesionálneho života. Od toho dňa som mal niekoľko konzultácií s mojimi lekármi a zdá sa, že minimálne v blízkej budúcnosti nebudem schopný vystupovať na koncertoch štadiónových a arénových rozmerov," uviedol Johnson, ktorý priblížil aj svoje pocity. "Som týmto vývojom zdrvený viac než si ktokoľvek dokáže predstaviť. To, čo teraz prežívam, je horšie, než čokoľvek, čo som v živote zažil. Byť súčasťou AC/DC, nahrávať platne a vystupovanie pred miliónmi oddaných fanúšikov počas posledných 36 rokov bolo mojím životným povolaním. Momentálne si neviem predstaviť, že budem ďalej žiť bez toho, ale nateraz nemám inú možnosť. Jedna vec je istá - vždy budem s AC/DC, na každom koncerte, dušou, aj keď nie osobne."

Hudobník tiež uviedol, že sa cíti hrozne kvôli sklamaniu, ktoré spôsobil fanúšikom s lístkami na zrušené koncerty a vyjadril srdečnú vďaku za podporu v týchto ťažkých chvíľach aj počas celých tých rokov. Poďakoval tiež za podporu spoluhráčom Angusovi Youngovi a Cliffovi Williamsovi a na záver svojho listu fanúšikom uviedol, že určite nemá v pláne odchod do hudobného dôchodku. "Doktori mi povedali, že môžem pokračovať v nahrávaní v štúdiách a je mojím zámerom to robiť. Nateraz sa plne sústredním na pokračovanie v liečbe, aby sa môj sluch zlepšil. Dúfam, že časom sa môj stav zlepší a umožní mi vrátiť sa k živým vystúpeniam. Výsledok je neistý, ale môj postoj je optimistický. Čas ukáže," uzavrel pred záverečným poďakovaním fanúšikom.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Rollingstone.com, Nme.com, Acdc.com)
Foto: Rich Fury/Invision/AP // AP Photo/Felipe Dana (titulná fotokoláž), Acdc.com (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Guns N' Roses