Sziget 2019, ktorý bude od 7. do 13. augusta v Budapešti, dnes zverejnil meno svojho prvého headlinera. Jeden z najväčších a najlepšie hodnotených európskych festivalov, otvára lineup hviezdou svetového formátu - Edom Sheeranom. Okrem účasti na Szigete bol dnes ohlásený aj jeho samostatný koncert v Prahe.

Autor hitov ako Shape of You, Photograph alebo Thinking Out Loud sa na Szigete predstaví hneď úvodný festivalový deň, v stredu 7. augusta 2019. V českej metropole vystúpi presne o mesiac skôr - 7. júla. Na oboch koncertoch sa očakáva záujem desaťtisícov fanúšikov, medzi ktorými určite nebudú chýbať ani tisícky Slovákov.


Ed Sheeran začal svoju kariéru ako pouličný hudobník na uliciach Londýna, pričom istý čas sa pretĺkal životom bez vlastného bývania a prespával u kamarátov a párkrát aj na ulici. O desať rokov neskôr je z neho jedna z najväčších hviezd súčasnej hudobnej scény. So všetkými troma albumami dobyl britský rebríček, s poslednými dvoma bol kráľom aj v USA a jeho minuloročný album ÷ (Divide) sa s bezmála 10-miliónovou globálnou predajnosťou stal vôbec najúspešnejšou nahrávkou roka 2017 - s takmer šesťmiliónovým odstupom od druhého v poradí. Viac albumov ako on v tejto dekáde predala iba jeho fenomenálna krajanka Adele.

Napriek obrovským úspechom svojich nahrávok a zásobe veľkých rádiových hitov zostáva Ed Sheeran i naďalej tým ryšavým chalanom so skromným úsmevom, ktorý s gitarou v rukách a loopovacou stanicou pod nohami spieva svoje piesne. Už nie na ulici, ale na vypredaných štadiónoch pred stovkami tisíc fanúšikov po celom svete. Za všetko hovorí jeho séria rekordných štyroch beznádejne vypredaných koncertov na slávnom londýnskom štadióne Wembley. Boli to vôbec najväčšie sólové vystúpenia bez sprievodnej kapely, aké kedy Spojené kráľovstvo zažilo.


Na konci roka 2017 obdržal Ed Sheeran Rad britského impéria za svoje aktivity v oblasti hudby a charity. Toto ocenenie sa zaraďuje k ďalším, ktoré v priebehu svojej kariéry získal, vrátane štyroch zlatých gramofónikov Grammy, štyroch Ivor Novello Awards, piatich BRIT Awards, šiestich Billboard Awards a mnohých ďalších.

Sziget festival odštartuje predpredaj na ročník 2019 už 1. októbra o 10:00. Aj tento rok prináša prvým Szigeťanom, ktorí si kúpia lístky počas prvých 24 hodín predpredaja, nielen najlepšiu cenu 7-dňovej alebo 5-dňovej permanentky, ale aj exkluzívne Sziget vecičky (čiapka, taška, kovová slamka, nášivky, odznaky a nálepky). Lístky na Sheeranov koncert v Prahe sa dostanú do predaja 27. septembra.

Redakciu Hudba.sk informovali PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová a PR manažér pražského koncertu Roman Helcl z agentúry BrainZone. Tlačové materiály sme upravili a doplnili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran