Koniec júla bude nepochybne patriť podujatiu Topvar FestDobréBohunice. V amfiteátri Jaslovských Bohuníc sa predstavia hviezdy menšinových akustických žánrov zo 4 kontinentov a z 11 krajín. Tento výnimočný festival prinesie hneď niekoľko premiér na Slovensku a počtom účinkujúcich (viac ako 230) určite zaujme množstvo návštevníkov. Jedným z prekvapením, ktoré si nechávali organizátori na poslednú chvíľu je i unikátna formácia Cigánski Diabli, ktorí sa predstavia v sobotňajšom programe.

Augustom roku 2007 sa pre členov najznámejšej slovenskej cigánskej kapely Diabolské husle začala nová kapitola. Po odchode jedného z členov vznikol za obrovského záujmu médií 8-členný orchester Cigánski diabli (Gypsy Devils) s novým sólistom - husľovým virtuózom Štefanom Banyákom. Virtuózne výkony Ernesta Šarköziho, cimbalového kúzelníka, krásne farby violončela jeho manželky Silvie, alebo klarinetové majstrovstvo Zoltána Grunzu sú tak aj naďalej zárukou kvalitných hudobných predstavení.

Cigánski diabli však nie je iba nový názov už známej kapely. Cigánski diabli prinesú originálne diela, odvážne aranžmány, neobvyklé hudobné kombinácie a nový imidž. Tradíciu obohatia hudobné experimenty. Členovia orchestra Cigánski diabli (ešte pod názvom Diabolské husle) prevzali od Slovenskej hudobnej akadémie v roku 2000 3x cenu Grammy - za Najlepší orchester, Najlepší album a Najlepší interpret.

Repertoár orchestra je veľmi pestrý a má široký záber. Z folklóru je to - slovenský, ruský, maďarský, grécky, cigánsky, židovský, rumunský, ďalej sú to klasické, operetné, muzikálové, filmové a džezové skladby, na ktorých sa aranžérsky podieľajú členovia orchestra - E. Šarközi, E. Hasala, Z.Grunza. Novinkou je celovečerný program so Symfonickým orchestrom a pripravuje sa netradičný projekt s najlepšími slovenskými DJmi.

Orchester koncertoval takmer po celom svete - USA, Austrália, Kanada, Japonsko, Čína, Taiwan, Mexico, z Európy sú to Španielsko, Grécko, Taliansko, Švajčiarsko, Turecko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Holandsko, Belgicko, Anglicko, Nemecko a Francúzsko. Z významných koncertných pódií, na ktorých orchester koncertoval treba spomenúť - Berlínsku filharmóniu, Komische Oper-Berlín, Kozerthaus-Berlín, Royal Opera House-Londýn, Hans Max Saal-Mníchov, Smetanova síň-Praha, Konzert und Kongressaal-Luzern, Concert Hall-Melbourne či Goldener Saal-Musikverein-Viedeň.

Orchester spolupracuje s mnohými poprednými spevákmi a inštrumentalistami rozličných hudobných žánrov - L. Bílá, D. Hulka, I. Csáková, S. Sklovská, P. Habera, K. Hasprová, P. Dvorský, M. Babjak, J. Fogašová, J. Burian, J. Bartoš..., s ktorými sa podieľa na veľkom počte koncertov, CD - albumov a televíznych relácií.

Orchester Cigánski diabli je odbornou verejnosťou považovaný za najlepší slovenský súbor v kategórii Ethno a World Music a zároveň je veľmi priaznivo prijímaný aj širokou verejnosťou, o čom svedčia desiatky tisícov predaných CD-nosičov po celom svete.

Okrem tohto špičkového zoskupenia sa na Topvar FestDobréBohunice (25. a 27. júla 2008) predstavia desiatky hviezd zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Maďarska, Veľkej Británie, Holandska, Afriky, USA. Na festival zavíta exkluzívne aj najlepšia írska speváčka za rok 2007 - Luan Parle (Meteo Awards 07). Hudobný doprovod jej bude robiť i úspešný multiinštrumentalista Gavin Ralston, ktorého fajnšmekri môžu poznať aj z uznávaných svetových zoskupení ako WaterBoys, Picture House, či z doprovodu Sinead O'Connor a ďalších.

Ďalším veľkým lákadlom bude nepochybne jedna z najväčších austrálskych country hviezd Wayne Law, ktorý sa predstaví v nedeľňajšom programe taktiež za doprovodu skupiny Veslári (Peter & The Rowers). Veslári za posledný rok dokázali ukázať svetu naše malé Slovensko. A svojimi skladbami víťazili v najprestížnejších európskych country rebríčkoch. Navyše sú nominovaní ako Najlešia Európska skupina za rok 2007, ale taktiež nominácie získali v ďalších kategóriach.

Nebude chýbať ani niekoľkonásobná Zlatá Slávica Zuzana Smatanová, či Big Daddy Wilson (USA), ktorého charizmatický hlas a prejav oslovil nadšencov soulu a blues už v celej Európe. Na FestDobréBohunice sa opäť vráti aj Katka Koščová, ktorá má k folku, jazzu a blues oveľa bližšie a svoju úspešnú premiéru si užila už na piatom ročníku festivalu. Poriadnu dávku "rom'n'rollu" rozpúta česká formácia Terne Čhave, no roztancovanie určite pôjde aj zoskupeniu okolo Tom White & Harp Orchestra, ktorý svojim rockabilly blues strhávajú davy po celej Európe.

Do Jaslovských Bohuníc zavíta však aj fenomenálne holandsko-české zoskupenie špičkových bluegrassových hudobníkov G-Runs 'n Roses. Festival, ktorého sa v polovici leta ujala hostiteľská obec Jaslovské Bohunice prinesie opäť niečo nové. Po minuloročnom úspechu scény "Keď vchádza ráno", organizátori siahli po odvážnej myšlienke a vznikne festivalový maratón aj s nočnou scénou. Tá sa udeje v príjemnom anglickom parku, kde sa po polncoi predstavia také lákadlá ako Allan Mikušek, Hop-Trop, Katka Koščová, Poutníci, či slovenské skupiny zoskupené v združení GRAN.

V novom prírodnom amfiteátri sa však predstavia i viacerí interpreti ocenení Aurelom ako Družina, či Zuzka Homolová. Svoje narodeniny príde opäť do Jaslovských Bohuníc aj Janek Ledecký, ktorý bude účinkovať v nedeľňajšom programe.

Už tradične sú na festivale rôzne "šalené" súťaže pre deti i dospelých v parku, či na rybníku. Festival si tak získava príjemnou atmosférou každým rokom o niekoľko tisíc návštevníkov viac. Časť z výťažku opäť poputuje na charitatívne účely. Vstupenky si môžete zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal v cene 390,- Sk za permanentku na všetky tri dni alebo 190,- Sk za jednotlivé dni.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ivan Cali Podolský z Folkcountry.sk. Ďalšie podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.festbohunice.sk.