V utorok 15. júla 2008 zaznejú v košických Kasárňach starodávne rómske piesne v novom spracovaní, ako aj celkom nové skladby inšpirované rómskou hudbou. Projekt afterPhurikane si budete môcť čoskoro vypočuť aj na festivale Bažant Pohoda 2008.

Košický koncert afterPhurikane začne o 20:00 a vystúpia na ňom violončelista Jozef Lupták, akordeonista Boris Lenko, africký perkusionista Thierry Ebam a skladateľ scénickej hudby Juraj Dobrakov, aby sprevádzali muzikantov z rómskych osád: Marcelku a Jozefa Dreveňákovcov z Bardejova, Irenku Pokutovú a Bélu Pokutu zo Žehry a napokon Martinku Ďuďovú a Ferka Ďuďa zo Soli.

Tri dni po košickom koncerte privíta AfterPhurikane aj Bažant Pohoda. V piatok 18. júla o 21:00 vystúpia hudobníci na vojenskom letisku pri Trenčíne v rovnakom zložení a s rovnakým nasadením v stane Garnier Magic Mirrors.

Skladby afterPhurikane vznikali na workshopoch projektu Sútok vo vzájomnom dialógu rómskych a nerómskych hudobníkov. Koncerty organizuje občianske združenie Žudro, ktoré sa už 6. rok venuje etnomuzikologickému výskumu a zberu autentických rómskych piesní. Zmena programu vyhradená.

Projekt podporili Stredoeurópska nadácia (CEF), Slovnaft, a.s., člen Skupiny
MOL a Ministerstvo kultúry SR.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Jana Ondíková z OZ Žudro.

Foto: Igor Daniš (archív)