Vypredaný bratislavský Park kultúry a oddychu (PKO) zažil v utorok 17. novembra oslavu jubilejného 20-teho výročia demokracie. Pre všetkých všímavých návštevníkov pripravili organizátori stojaci tiež za letným festivalom Pohoda päť scén a osemhodinový program plný pred aj porevolučných umelcov a uznávaných osobností kultúry. Nechýbali umelecké či tanečné worskhopy, politické diskusie a udeľovala sa tiež cena Bielej vrany za rok 2009. Druhý ročník hudobno-kultúrneho podujatia s názvom Koncert pre všímavých tak pripomínal malú Pohodu pod jednou strechou.

Spomienkovú akciu venovanú Nežnej revolúcii odštartovala o plánovanej 17:11 dvojica Michal Kaščák a Juraj Kušnierik, ktorí sa ako členovia organizačného tímu počas celého večera snažili dodržať časový plán. "Neviem si predstaviť nič slávnostnejšie ako to, že tu zahrá skupina The Plastic Peple of The Universe," uviedol organizátor prvého hudobného hosťa a zároveň headlinera večera z Českej republiky.

Legendárna pražská skupina, ktorá sa sformovala v roku 1968, podľa vlastných slov zažila bývalý režim na vlastnej koži. "Štátna bezpečnosť nám kedysi urobila reklamu, ktorú by nám mohli závidieť aj v Amerike. Bola to tá najlepšia reklamná agentúra," povedal spevák, saxofonista a hráč na klarinet Vratislav Brabenec, ktorý sa ako emigrant vrátil domov až v roku 1997, teda pätnásť rokov po svojom odchode.


The Plastic People Of The Universe: Live @ PKO, Bratislava, 17. 11. 2009

"Plastici" v hlavnej Spoločenskej sále hrali do 18:00. Po nich sa už na pódiu objavila moderátorka Katika z RádiaFM, aby uviedla odovzdávanie cien Aliancie Fair-play a Via Iuris Biela vrana. Ocenenie určené ľuďom bojujúcim za spravodlivosť, pravdu a verejné dobro tento rok získali sudkyňa Jana Dubovcová, sudcovia z iniciatívy Spravodlivosť otvára brány, psychiater a advokát Hedvigy Malinovej Jozef Hašto a Roman Kvasnica a tiež pracovníci Štátnej ochrany prírody - Správy Národného parku Nízke Tatry.


Odovzdávanie cien Biela vrana 2009: PKO, Bratislava, 17. 11. 2009

O 18:50 hovorené slovo vystriedala hudba, tentoraz v podaní extravagantnej skupiny Karpatské chrbáty z Vrbového. Kapela na čele s "veľkým" spevákom Braňom Jobusom sa rozhodla svoje skladby odprezentovať spoločne s orchestrom násťročných hudobníkov fungujúcich po názvom Art Music Orchestra. Predrevolučnú kapelu založili v roku 1982 štyria spolužiaci: Braňo Jobus (spev), jeho brat Andrej Jobus (bicie), Roman Klčo (basgitara) a Miroslav Kusý (gitara). Skupina, ktorá má na svojom konte tri štúdiové albumy, sa divákom zavďačila svojimi hitmi ako 'Keď som pásol matrac', 'Had nemá vlasy', 'Zajace', 'Krstný tato' a mnohými ďalšími.


Karpatské chrbáty: 'Krstný tato' (live @ PKO, Bratislava, 17. 11. 2009)

Hlavné pódium ďalej návštevníkom ponúklo 40-minútové vystúpenie Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala, spustili projekt nadácie Pontis a odprezentovali tiež knihu a DVD s názvom November '89: Dobré ráno Slovensko.

Veľký ohlas mala tiež skupina z Brna Ještě jsme se nedohodli, ktorá je českou alternatívou domácich Bez ladu a skladu.

Nielen "pamätníci" si mohli výnimočne vychutnať kapelu Bez ladu a skladu na čele s Michalom Kaščákom. Skupina vznikla štyri roky pred Nežnou revolúciou v Trenčíne, jej fanúšikovia ju v súčasnosti majú možnosť vidieť naživo len pri špeciálnych príležitostiach. A tou bol aj Koncert pre všímavých, na ktorom zazneli notoricky známe piesne Píšte všetci modrým perom, Parné valce alebo Udavač. V pôvodnej zostave v osemdesiatych rokoch vo formácii dokonca pôsobil aj bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček hrajúci na bicie. Neskôr ho nahradil Peter Slameň. K zakladateľom patril tiež Peter Kaščák spolu s Martinom Beďatšom a Rasťom Kubištom, Michal Kaščák sa k Bez ladu a skladu pridal neskôr.


Bez ladu a skladu: 'Píšte všetci modrým perom' (live @ PKO, Bratislava, 17. 11. 2009)

Záver "nežného večera" uzavrel Lasky so svojou skupinou Para. Publikum roztancovali skladbami 'Abstinent', 'Prezident' alebo 'Otec 2'. K vrcholom oslavy slobody a demokracie patrila posledná skladba večera Doma dobre, ktorú si na jednom pódiu spoločne s Parou zaspieval aj spevák Karpatských chrbátov Branislav Jobus a Michal Kaščák.

V estrádnej sále sa program večera začal približne o hodinu neskôr a to bratislavskou skupinou Živé kvety. Skladby svojimi textami tiež prispeli k atmosfére slobody, speváčka Lucia Piussi zaspievala 'Kým ťa mám tak sa mám', 'Hlavolam', 'Odvaha', 'Smútok je dlhá cesta' alebo 'V oku kondora'.

Na pódiu vystúpili aj stále populárnejší Diego, Peťo Tázok & Karaoke Tundra, s ktorými sa na pódiu objavil aj redaktor SME Tomáš Hudák so Shooty-ovskou dlhou červenou kravatou, či východoslováci Chiki Liki Tu-a.

Milovníci divadla mali možnosť pozrieť si film Dobré ráno, Slovensko, za ktorým stoja tvorcovia Fedor Gál, Peter Zajac a Martin Zajíček. Viac ako zaujímavým bolo tiež divadelné predstavenie Protest od bývalého prezidenta Českej republiky a tiež režiséra Václava Havla v podaní Divadla na tahu. Tí, ktorí sa radi zapájajú do diskusií, mohli svoje názory vyjadriť na balkóne vo foyer.

Na tému Ako sa manipuluje s verejnou mienkou debatovali advokát Roman Kvasnica, psychiater Jozef Hašto a filozof Egon Gál. odborníci sa zaoberali aj životným prostredím a dvojica sudcov, držiteľka ocenenia Biela vrana Jana Dubovcová a Alexander Mojš rozoberali naše "choré súdy" v Slovenskej republike.
Tí, ktorých nezaujali koncertné vystúpenia, si mohli vychutnať výstavy umeleckých diel a maľovanie "v priamom prenose" v podaní slovenských výtvarníkov ako je Eva Činčalová, Igor Derevenec, Andrej Dúbravský, Matej Fabián, Katarína Janečková a Kristína Mesároš.



Text: Lea Podstanická
Foto & video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu, Diego, Para, The Plastic People of the Universe