Red Hot Chili Peppers sa budú musieť zaobísť bez jedného zo svojich najvýraznejších členov. John Frusciante tento týždeň na svojej oficiálnej stránke vyhlásil, že už viac než rok nie je členom kapely.

Členovia kapely už minulý rok oznámili, že si dávajú pauzu "na dobu neurčitú". Frusciante v týchto dňoch odhalil, že práve v tom čase uňho padlo rozhodnutie kapelu nadobro opustiť. 39-ročná rocková ikona sa chce viac sústrediť na sólovú dráhu, kde preferuje experimentálnejší prístup k hudbe. Jeho sólové nahrávky, ktorých doposiaľ vyšlo 10, zahŕňajú prvky ambientu, new wave a elektronickej hudby.

"Povedané v skratke, moje hudobné záujmy ma doviedli na rozdielnu cestu. Od svojho návratu, a vlastne počas celého pôsobenia v kapele, som bol skutočne nadšený z objavovania hudobných možností v rámci rockovej kapely a z práce s týmito ľuďmi. Pred pár rokmi som začal rovnaké nadšenie pociťovať nanovo, ale tentokrát to bolo o tvorení úplne inej hudby, ako samostatná jednotka, kde som sám sebe šéfom," uviedol Frusciante na svojom blogu.

O kapele, ktorej zostávajúci členovia ho napriek ukončeniu spolupráce podporujú, hovorí: "Skutočne milujem tú kapelu aj všetko čo sme urobili. Chápem a som veľmi vďačný za to, že moja práca s nimi znamená tak veľa pre množstvo ľudí, ale musím nasledovať svoje sny. Pre mňa umenie nikdy nebolo niečím, čo by som dokázal robiť len z pocitu povinnosti."

John Frusciante sa stal členom RHCP v roku 1988, kedy nahradil zakladajúceho člena Hillela Slovaka, ktorý sa predávkoval heroínom. Počas japonského turné v máji 1992 Frusciante kapelu opustil a do zostavy sa vrátil až v roku 1998 po absolvovaní rehabilitácie kvôli dlhoročnej drogovej závislosti. V nasledujúcich rokoch s kapelou nahral a na pódiách prezentoval úspešné albumy 'Californication' (1999), 'By The Way' (2002) a 'Stadium Arcadium' (2006).

Voľnú pozíciu gitaristu Red Hot Chili Peppers pravdepodobne zaujme Josh Klinghoffer, ktorý bol v roku 2007 súčasťou koncertnej zostavy na turné k zatiaľ poslednému albumu 'Stadium Arcadium'. Okrem toho má na konte spluprácu so zvučnými menami ako Beck, Gnarls Barkley, Perry Farrell, PJ Harvey či Tricky.

--
Zdroj: Johnfrusciante.com, Billboard.com, wikipedia.org
Foto: Myspace.com/johnfrusciantemusic, Last.fm/music/Red+Hot+Chili+Peppers

Súvisiaci interpreti: John Frusciante, Red Hot Chili Peppers